L'Ajuntament de Figueres ha realitzat un total de tretze actuacions a l'entorn dels centres educatius de la ciutat des del 2011, en el marc del Pla de Camins Escolars Segurs, que contempla vint-i-tres actuacions. L'objectiu d'aquest pla és la realització d'actuacions a la via pública per millorar l'accessibilitat i seguretat dels itineraris habituals dels escolars i també la millora de la mobilitat a l'entorn dels centres educatius.

Aquest 2016, l'Ajuntament ha realitzat sis actuacions:

A l'entorn del CEIP Salvador Dalí, s'ha millorat la seguretat dels vianants del carrer Compositor Coll mitjançant la implantació de la circulació de sentit únic i l'ampliació del nombre de places d'aparcament per facilitar l'acompanyament dels escolars a les hores d'entrada i sortida del centre.

Al barri de l'Eixample, a l'entorn de la llar d'infants Xuclamel, s'ha millorat l'accessibilitat i la seguretat mitjançant la pavimentació d'un tram de vorera del carrer Compositor Narcís soler.

A l'entorn de les Escolàpies, s'ha millorat la seguretat dels escolars mitjançant la implantació de pilones a l'entrada del centre educatiu i una nova senyalització viària al carrer Peralada.

A l'entorn del CEIP Josep Pallach, s'ha iniciat l'adequació de l'itinerari de vianants entre la plaça El·líptica i la plaça de l'Escorxador, que un cop finalitzada disposarà d'una zona d'aparcament específica al perímetre de la plaça Tarradellas per poder acompanyar els alumnes a l'entrada de l'escola.

A l’entorn de l’IES Olivar Gran, l'escola Joaquim Cusí i l’escola Carme Guasch, s’ha canviat la tanca separadora del camí peatonal que s’havia fet malbé per pilones de fusta, i s'ha ampliat i rebaixat la vorera en els seus extrems per millorar l’accessibilitat.

A l’entorn de l’escola Anicet de Pagès, s’ha refet el paviment i s'ha ampliat la vorera incorporant enllumenat, arbrat i elements separadors de seguretat del camí peatonal i la carretera vella de Vilatenim.

El regidor de Mobilitat, Francesc Cruanyes destaca l'objectiu principal de totes aquestes actuacions, que és la seguretat dels escolars durant el trajecte fins als centres educatius.

L'alcaldessa Marta Felip afirma: "Volem assegurar la tranquil·litat dels pares millorant la seguretat i facilitar-los l’acompanyament dels alumnes evitant embussos i facilitant zones especifiques d’aparcament”.