Ustec-Stes calcula que, per garantir la qualitat de l'ensenyament i cobrir les necessitats dels alumnes, cal crear "urgentment" 945 dotacions de professors a les comarques gironines. El portaveu del sindicat, Xavier Díez, ha assegurat que el "lleuger increment" que hi ha hagut aquest curs en el nombre de docents no és real perquè, analitzant l'evolució des del 2009, hi ha hagut un augment de l'11,4% d'alumnes però només han contractat un 0,8% més de mestres. "L'increment de ràtios i de complexitat a les aules es tradueix en res a les comarques gironines" ha criticat Díez. El sindicat, a més, denuncia "arbitrarietat i discriminació" en la designació de professors. Segons Díez, han detectat una desena de casos en què els directors que poden triar "a dit bona part de la plantilla" han evitat confirmar mestres embarassades, amb reducció de jornada per cura de familiar o professors que discrepen de la línia pedagògica de l'escola.

El sindicat assegura que la creació de 945 dotacions més de professors a les comarques gironines només serviria per estar "igual de malament" que el 2009 perquè, en realitat, en caldrien molts més. Xavier Díez ha criticat que la consellera d'Ensenyament i el director dels serveis territorials es "pengessin medalles" ressaltant l'increment de professors per al curs 2016-2017 en relació amb l'any anterior.

Ustec-Stes ha criticat que posin el focus només d'un any per l'altre i posa dades sobre la taula per analitzar la progressió des del 2009. El curs ha començat a la demarcació amb 120.563 alumnes i 8.361 professors, 51 dotacions més que el setembre passat. Díez exposa, però, que en set anys el nombre d'alumnat ha augmentat un 11,4% mentre que el de professors només un 0,8%. "És evident que la proporció no és la mateixa, hi ha un empitjorament de l'atenció que reben els alumnes i de les condicions laborals dels docents", ha exposat Díez.

En el cas de les comarques gironines, Ustec-Stes exposa que aquesta desproporció encara afecta més perquè és una de les demarcacions amb més complexitat. "La demarcació és la té major percentatge d'alumnat estranger de tot l'estat, el 18%, i es multipliquen les problemàtiques d'urgència social", exposa el sindicat que afegeix que per pal·liar la situació caldrien, almenys, més de 1.100 docents més.

Discriminació

Durant la valoració de l'inici de curs, Díez també ha carregat contra "l'arbitrarietat i la discriminació" que provoca l'increment de poder dels directors de les escoles. "A la pràctica, poden triar a dit bona part de la plantilla", ha afirmat. Ustec-Stes té detectats una desena de casos de discriminació perquè els directors no han confirmat docents per haver sol·licitat permisos de maternitat o reduccions de jornada per tenir cura de familiars, professors que han presentat candidatures alternatives a la direcció dels centres o mestres del claustre que discrepen de la línia pedagògica de l'escola.

A més, el sindicat lamenta que molts d'aquests professionals no volen recórrer als tribunals per combatre aquestes injustícies. Ustec-Stes afirma que, si ho fan, els docents s'exposen a entrar a formar part d'una mena de "llista negra" entre directors de centres i tenen por de no poder tornar a treballar.

Tres generacions en barracons

El portaveu també ha criticat l'excés de barracons a les comarques gironines. "Tenim la medalla d'or amb 107 centres que tenen barracons", lamenta. Díez ressalta que un de cada tres alumnes passen en algun moment de la seva formació per mòduls prefabricats i alerten que és un problema endèmic. "Es pot donar el cas que tres generacions d'una mateixa família hagin estudiat en barracons", ha afirmat. El sindicat veu "mala fe" i "falta de planificació" per part del Departament i sospita que és una estratègia per afavorir les escoles concertades.

Díez acusa Ensenyament de "negligent" pels problemes que hi ha hagut aquest any en els nomenaments de setembre. "Ho atribueixen a un error informàtic que van corregir, però no estem segurs que els errors hagin quedat subsanats", adverteix Díez. El sindicat alerta que de 760 nomenaments, van detectar desenes de casos de nomenaments de persones en especialitats diferents de les requerides, de baixa per maternitat, de places duplicades o vacants inexistents. Ustec-Stes també lamenta que els nomenaments es fessin el dia 6 i no l'1 de setembre. "Alguns professors comencen avui sense que el tutor sàpiga ni com es diu ni què ha de fer i tot plegat per estalviar-se 250.000 euros", ha conclòs.