El curs escolar 2016-2017 arrenca aquest 12 de setembre, als centres educatius de l'Alt Empordà, amb un total de 22.003 estudiants ­-des de P-3 fins a batxillerat i cicles formatius. De les dades d'escolarització, és destacable, un any més, la disminució d'alumnat a Infantil i, per contra, un augment a Primària i als instituts.

A les aules d'educació infantil, s'incorporen, aquest curs, 172 nens i nenes menys que el curs passat, mentre que a ESO n'hi ha 68 més i a Batxillerat, 67 més. A Primària, també s'experimenta una línia ascendent: el curs 2015-2016 n'hi va haver 9.205 i ara n'hi ha 9.365. “La davallada en el tram d'educació infantil i l'increment en estudis postobligatoris segueix la mateixa tendència que a la resta de comarques, per això és lògic que allà on hi ha més alumnat s'ampliï l'oferta”, ha analitzat el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona, Josep Polanco.

Pla experimental a Cabanes

Com a novetats del curs, Cabanes és el primer municipi de l'Alt Empordà en què Ensenyament ha impulsat el pla experimental per implantar educació infantil de primer cicle (d'1 a 3 anys) a l'escola del municipi. Josep Polanco ha explicat que aquest projecte té com a objectiu “fidelitzar les famílies al poble i a l'escola”. Polanco assenyala que s'ha comprovat que moltes famílies que han de portar els fills petits a una llar d'infants fora del seu poble, perquè al seu no hi ha oferta, opten per donar continuïtat a la seva escolarització en aquell mateix poble. A partir d'ara, doncs, el projecte educatiu de l'Escola de Cabanes incorpora P-1 i P-2, amb el suport de l'Ajuntament, que es fa càrrec de la contractació d'una tècnica d'educació infantil.

Contactes amb altres municipis

Ensenyament ha tingut contactes amb altres municipis rurals altemporandesos, com Sant Climent Sescebes, Garrigàs, Colera i Vilanant, per poder aplicar aquest nou model a les escoles.

Inversió a Roses, Lladó i Espolla

En l'apartat d'inversions en equipaments, el Departament d'Ensenyament ha contemplat, a la nostra comarca, la construcció de l'edifici de rajol per a l'Escola Montserrat Vayreda de Roses, que ja té les obres en marxa. També s'ha apostat per fer reformes de millora a les escoles Montserrat Vayreda de Lladó i Antoni Balmanya d'Espolla, amb 220.000 euros i 80.000 euros d'inversió, respectivament.

Dos nous cicles formatius

D'altra banda, Ensenyament ha introduït en l'oferta postobligatòria dues noves propostes en dos instituts de l'Alt Empordà. Al Narcís Monturiol, de Figueres, es comença a impartir el cicle formatiu de grau mitjà de Manteniment electromecànic (producció mecànica), en la modalitat DUAL (la formació combina l'ensenyament teòric a l'aula i el pràctic en empreses). La nova oferta inclou també el cicle inicial de Vela amb aparell fix, a l'Institut Illa de Rodes, de Roses.

Nou espai a l'institut Deulofeu

El creixement de grups a l'Institut Alexandre Deulofeu de Figueres ha obligat a habilitar, aquest curs, nous espais. La solució s'ha trobat instal·lant un nou mòdul prefabricat a la part posterior de l'edifici, que queda encarat a un altre mòdul que ja hi ha.