L'alcalde de l'Ajuntament de Palau de Santa Eulàlia, Xavi Camps, va emetre ahir un comunicat alertant que els nivells de nitrats a l'aqüífer del municipi continuen augmentant i que en aquests moments es troben a 81 mg/litre. En aquest sentit, recorda que l'any 2000, amb uns nivells de 70 mg/l, es va haver de declarar l'aigua de boca no potable i buscar alternatives d'abastament, que van passar per la perforació d'un nou pou prop del riu Fluvià, el que suposa bombar l'aigua fins al poble amb una considerable despesa energètica addicional que paguen els veïns.

Des de l'Ajuntament recorden que la legislació marca un nivell màxim d 50 mg/l. "Si a l'any 2000 estaven a 70 mg/litre, al 2013 es mantenien a 72 mg/litre, però en els darrers anàlisis d'aquest estiu el resultat és de 81 mg/litre. És a dir, tot i ser un municipi inclòs des de fa 15 anys a les Zones Vulnerables per Nitrats, on les administracions han de posar la màxima cura en reduir progressivament la contaminació, els nivells de nitrats no fan més que augmentar", insisteixen.

La nova granja prevista

A més, diuen que "si amb les pràctiques i la cabana ramadera actual els nitrats van augmentant, algú pot assegurar als habitants de Palau de Santa Eulàlia que la nova granja de 2400 porcs prevista al municipi no aguditzarà el problema?".

Per això, des del consistori demanen a les diferents administracions encarregades d'informar sobre aquest projecte que tinguin en compte "la dinàmica dels darrers temps respecte a la contaminació per purins, a més de tenir en compte la manca de recursos per fer les inspeccions pertinents de seguiment".