Davant l'augment de risc d'incendi, el departament d'Agricultura ha decidit restringir l'accés al Cap de Creus i al Massís del Montgrí. A més d'aquests espais protegits, els Agents Rurals controlaran diversos municipis pel molt alt risc d'incendi forestal, en total 39 de l'Alt i el Baix Empordà, on han quedat suspeses totes les activitats que poden generar perill d'incendi. Està previst que el Pla Alfa 3, el més alt de tots, es mantingui activat fins dimarts a la nit.

Aquest perill d'incendi forestal ve donat per l'entrada de vents sobretot a la zona de l'Empordà amb tramuntana forta al Cap de Creus i zones properes. Les temperatures seran elevades per l'època i es donaran humitats relatives baixes generalitzades.

A les sis del matí a molts punts de les comarques de Girona ja se superaven els 20 graus. A Banyoles per exemple la temperatura era de 21,9 graus; a Cabanes de 25,6; a Navata 21,6 o a Roses els termòmetres ja s'havien enfilat fins als 21,8 graus, segons dades del Meteocat. A la ciutat de Girona en canvi el registre era inferior, de 17,2 graus.

L'episodi es presenta fora del calendari d'elevada activitat d'incendis. Tot i això, la greu sequera que pateix gran part del territori i l'entrada de vent fa augmentar el perill significativament, segons informa Agricultura. El perill és molt alt, sobretot cap a l'interior i el prelitoral de la meitat sud de Catalunya i a la zona de l'Empordà més afectada per la tramuntana, on pot arribar a ser extrem.

El cos d'Agents Rurals conjuntament amb el Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF), i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) efectuaran la vigilància en els espais on el Pla Alfa 3 es mantingui activat.

Els municipis que a partir d'avui també es veuen afectats per l'activació del nivell 3 són a l'Alt Empordà: Cadaqués, Castelló d'Empúries, Colera, el Port de la Selva, la Selva de Mar, l'Escala, Llançà, Palau Santa Eulàlia, Palau-Saverdera, Pau, Portbou, Roses, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Siurana, Torroella de Fluvià, Ventalló, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum.

I a la comarca del Baix Empordà es tracta d'Albons, Begur, Bellcaire d'Empordà, Foixà, Fontanilles, Gualta, la Tallada d'Empordà, Mont-ras, Palafrugell, Palau-sator, Pals, Regencós, Serra de Daró, Torroella de Montgrí, Ullà, Ultramort, i Verges. En aquests municipis s'han suspès totes les autoritzacions d'activitats que poden generar perill d'incendi forestal.

El Pla Alfa i el nivell d'actuació corresponent es motiva en funció del mapa diari del perill d'incendis forestals i altres eines d'anàlisi de la situació meteorològica i de la disponibilitat dels combustibles forestals. L'activació del nivell 3 del Pla Alfa pot comportar la restricció d'accessos als massissos forestals afectats i zones predeterminades.

Per poder evitar situacions no desitjades, en aquestes zones el Cos d'Agents Rurals porta a terme diverses actuacions com són el control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 metres de zones forestals; vigilen les activitats de risc i fan controls d'identificació de les persones que en realitzin i verificació d'autoritzacions; control de llocs predeterminats d'especial risc i de circulació de vehicles per zones forestals predeterminades.

També es posen en servei els punts de guaita estratègics i predeterminats. I també tenen activitat un comitè de crisis a la seu de la unitat operativa.

Per poder evitar incendis forestals, des del departament d'Agricultura s'aconsella i es recorda que el 90% dels incendis forestals s'originen com a conseqüència de l'activitat humana, ja sigui de forma accidental o per imprudències.

I per això, per minimitzar el perill d'incendi des del Departament d'Agricultura aconsellen que s'eviti freqüentar les zones forestals durant les hores de màxima insolació; evitar la circulació de vehicles a motor i l'ús de maquinaria en zones forestals en la franja horària compresa entre la una del migdia i les sis de la tarda.

S'aconsella també no utilitzar bufadors, serres radials o altres eines que puguin generar guspires o sobreescalfaments.

I finalment es recorda que en cas de detectar una columna de fum prop del bosc o qualsevol conducta que pugui comportar perill d'incendi forestal que es comuniqui de forma immediata al 112.