L’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) té pràcticament acabades les obres de millora d’accessibilitat a l’estació de tren convencional de Figueres i que han implicat, després d’anys de revindicació, la instal·lació de dos ascensors a cada andana. Malgrat això i que fa setmanes que estan acabats, no s’han pogut posar en marxa i continuen precintats.

Segons la companyia, tot plegat es deu a una obra d’augment de la potència que ha de fer Endesa, que se li ha reclamat en reiterades ocasions i que esperen que es faci en les properes setmanes. Es tracta d’una situació similar a la que es va viure a principis d’agost a l’estació de Caldes de Malavella. En aquell cas, l’empresa va al·legar que faltaven unes peces que s’havien de fabricar i que no havien arribat dos mesos després que s’acabessin de col·locar els aparells. Una setmana després es van posar en marxa.

La companyia va iniciar a finals de l’any passat les obres de millora, per un import de 630.000 euros i un termini d’execució de deu mesos. Consistien en la instal·lació dels dos ascensors a les andanes 1 i 2 amb l’objectiu de facilitar el trànsit a les persones amb discapacitat i a millorar les escales existents al pas inferior de l’estació, fins aleshores l’única manera de comunicar les andanes que hi havia.

També es preveia pujar l’alçada de les andanes en un tram d’uns 200 metres per tal de facilitar els accessos als trens així com la col·locació d’un paviment podotàctil per a persones amb discapacitat visual.

D’altra banda, es preveia complementar l’actuació amb el sanejament exterior de l’estació per millorar l’evacuació de l’aigua en episodis de fortes pluges per evitar inundacions.

Fins fa unes setmanes, la de Figueres era una de les poques estacions que no disposava d’ascensors. I, de fet, continua sense poder-los utilitzar. Els aparells estan precintats amb una petita cinta en espera, segons indica Adif, de poder-los posar en funcionament al llarg de les properes setmanes.

El motiu, al·leguen, és que l’estació convencional -que data de 1965- no té prou potència per a poder-los fer funcionar i, per això, van demanar a Endesa el que es coneix com un augment de potència.

Segons la companyia ferroviària, s’ha demanat en reiterades ocasions però admeten que hi ha uns passos a seguir i que hi ha hagut l’estiu pel mig per la qual cosa esperen que la situació es resolgui aviat. Pel què fa a les resta dels treballs, asseguren que falten petits detalls però que l’obra en conjunt ja s’ha finalitzat.

La imatge dels ascensors precintats circula per les xarxes i ha estat objecte de les crítiques de diversos usuaris, com el biòleg figuerenc, Josep M. Dacosta i, fins i tot, de la mateixa alcaldessa de Figueres, Marta Felip, que ha expressat en un comentari que «després d’anys i anys esperant-los, ara els han fet però resulta que falta connectar-los a la llum».

El cas de Caldes

El cas s’assembla al que va fer públic a principis de mes aquest sobre l’estació de Caldes. Allà, els aparells també estaven precintats dos mesos després que s’acabessin les obres de construcció del pas subterrani de la infraestructura.

L’alcalde de la població, Salvador Baliu, també va manifestar no entendre que no funcionessin per problemes tècnics i Adif va justificar la situació assegurant que faltaven una peces que s’havien de fabricar i que no sabien exactament quan arribarien.

La previsió era poder-los posar en funcionament el proper mes de setembre però pocs dies després, els aparells ja funcionaven amb normalitat. Segons la companyia, tot va anar més ràpid del que esperaven.