Endesa, dins del seu Pla de Conservació de la Biodiversitat, ha instal·lat 8 noves caixes niu a torres elèctriques ubicades dins del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà amb l’objectiu d’afavorir la nidificació de la carraca europea (Coracias garrulus), conegut col·loquialment com a gaig blau. El projecte de col·laboració amb el Parc data del 1984, i ha permès augmentar els exemplars d’aquesta espècie amenaçada i que pràcticament havia desaparegut de l’Empordà, així com del xoriguer petit (Falco naumanni), una au també en perill i que havia patit un important retrocés en la major part de la seva àrea de reproducció.

Els treballs, que s’han realitzat a línies elèctriques ubicades als termes municipals tant de Castelló d’Empúries com de Peralada, i que transcorren per l’interior del Parc Natural dels Aiguamolls, han consistit a instal·lar 8 noves caixes niu de fusta collades a les torres metàl·liques, així com revisar i reparar 8 caixes ja col·locades en anteriors campanyes. Els operaris, amb la supervisió i seguiment de la Secció de Conservació de la Biodiversitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, de la direcció del Parc i de l’Àrea de Gestió Ambiental Servei de Fauna i Flora del Centre de Fauna de Torreferrussa, han baixat les caixes dels suports, les han netejat i s’ha fet un llit de sorra especial per facilitat l’hàbitat de l’au.

Aquesta actuació es suma a les iniciatives que la Companyia també desenvolupa a l’Alt Empordà per afavorir la reproducció del xoriguer petit amenaçat per la degradació del seu hàbitat. L’any passat, sense anar més lluny, es van instal·lar 30 caixes-niu a torres elèctriques de baixa tensió de Rabós i Garriguella, amb tècnics del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Aquestes ubicacions resulten idònies per protegir dels depredadors terrestres (fagines i genetes bàsicament) tant a les cries com als adults, una de les seves amenaces més importants.

A més, i com a gran novetat, es va adequar un centre de transformació en desús al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Endesa va cedir aquella instal·lació al Parc, que va col·locar caixes niu al seu interior i va fer forats a les parets perquè el xoriguer hi pogués accedir. Totes aquestes actuacions suposen un impuls a la recuperació de l’espècie, fet que queda palès analitzant les dades del 2014, en què es van comptabilitzar 24 parelles de les 53 presents a l’Empordà nidificant als dispositius instal·lats per Endesa.