El Govern de Figueres està treballant per impulsar amb el consens de la resta de grups municipals un procés deliberatiu per a la definició d’una estructura d’òrgans de caràcter territorial (Consells de Barri o de Districte), que millori els canals de participació i relació dels ciutadans i ciutadanes en els tots els afers municipals i promogui i canalizti espais de reflexió conjunta entorn als diferents temes que afecten a la vida quotidiana del municipi en general i dels barris en particular.

El projecte per a la creació de Consells de Barri a Figueres té com a objectius definir de forma participada la composició, l’estructura, el funcionament, la reglamentació i les atribucions d’aquests òrgans de participació de caràcter permanent; assegurar una estructura plural, integradora, flexible i operativa, a partir de les opinions recollides durant el procés participatiu; generar consciència global i col·lectiva de barri i de ciutat, més enllà dels discursos particularistes; i ordenar, potenciar i estructurar la canalització de demandes ciutadanes.

El regidor de Participació Ciutadana, Francesc Cruanyes, assegura que "l'objectiu final del govern és comptar amb estructures veïnals representatives i democràtiques amb les quals compartir responsabilitats i decisions, com ara la destinació de part dels pressupostos. Per això, volem abordar aquest procés deliberatiu partint del consens amb totes les forces del consistori".

La proposta inclou la contractació d’una consultoria sociopolítica independent per a donar suport tècnic extern al procés i la formació d’un grup promotor deliberatiu amb presència de tots els grups municipals i tres representants veïnals. El projecte de Consells de Barri que vol engegar el Govern de la ciutat compta també amb l'impuls del portaveu de Compromís d'Esquerres per Figueres, Òscar Vergés, d'acord amb el pacte d'estabilitat signat amb CIU-PSC, que justament emfasitza tot allò relatiu a la transparència i la participació.