L'Ajuntament de Figueres està treballant en els canvis que comportaran les imminents obres de construcció d'un gran giratori a la plaça del Sol que farà el Ministeri de Foment i que obligaran, entre d'altres coses, a tornar a traslladar el mercat municipal que s'hi fa els dijous. El Govern municipal treballa des de fa mesos en l'actuació i per això ha creat una taula amb representants dels diferents grups municipals, tècnics, Guàrdia Urbana i els representants dels marxants. La proposta més factible que hi ha sobre la taula passa per treure les parades de la plaça i també del carrer Mestre Falla i traslladar-les entre el passeig Nou, part de la riera i la ronda del Parc. Segons fonts municipals, ja s'han obert les pliques i la previsió és que els treballs comencin entre els mesos d'octubre i novembre. Per això, el regidor de Fires i Mercats, Jordi Masquef, assegura que volen tenir-ho consensuat al més aviat possible.

El compromís de Foment es va fer públic l'any passat i aleshores es va explicar que l'actuació implicaria una gran rotonda (de 46 metres de diàmetre la part més ampla i 43 la més estreta) a l'interior de la qual es mantindria l'edifici que fins fa pocs mesos ocupava l'oficina de Turisme -ara, a l'antic Escorxador-. L'objectiu era mantenir l'espai per a possibles futurs nous usos juntament amb la permanència de l'espai de Comerç Figueres. A més, per accedir-hi s'hi han previst dos passos per a vinants que donaran pas a l'espai central, on també hi haurà vegetació. En total, les obres, que haurien d'iniciar-se en els propers mesos, estaven valorades en uns 755.000 euros. La intervenció en aquesta cruïlla altament transitada, d'altra banda, es considera el pas previ a la petició formal per part de l'Ajuntament de la recepció de la titularitat de l'avinguda Salvador Dalí, antiga N-II.

Les obres implicaran inevitablement canvis en les activitats que es fan a l'entorn de la plaça del Sol. Uns dels principals damnificats seran els marxants, que patiran un nou trasllat de les parades del mercat dels dijous no només mentre durin els treballs sinó de manera definitiva perquè la plaça del Sol canviarà la seva imatge. Per això, els que s'ubicaquven en aquest tram i el carrer Mestre Falla hauran de canviar d'ubicació. L'opció més factible que, segons el Govern, hi ha sobre la taula passa per estendre'ls al passeig Nou, part de la Riera i la ronda del Parc. Segons Masquef, fa mesos que es treballa i es fan reunions per intentar trobar una posició consensuada. Per això, s'ha comptat amb la participació de representants dels diferents grups municipals, tècnics d'àrees com Urbanisme i Fires, els representants dels marxants i la Guàrdia Urbana per temes de mobilitat i seguretat.

El regidor insisteix que estan oberts a negociar però diu que tots els tècnics coincideixen en el fet que l'opció més viable i segura és la plantejada. A més, diu que cal tenir-ho tancat al més aviat possible perquè els treballs podrien començar aviat.