L'Ajuntament de Castelló d'Empúries ha fet balanç del programa Reenganxa't, una iniciativa liderada per la Fundació Gentis, juntament amb el Departament de Joventut de la Generalitat. Reenganxa't ofereix accions d'orientació, tutorització i formació a les persones escollides que no tenen feina ni estan formant-se. Un total de setze joves del municipi s'han inscrit al programa i, a data de 12 de juliol d'enguany, catorze joves ja treballen -quatre amb contractes de més de sis mesos i la resta treballs temporals. Mentrestant, un jove tornarà als estudis universitaris i dos més als cicles de grau mitjà; quatre joves més s'inscriuran a l'IOC per intentar treure's el GES -el Graduat en Educació Secundària.

La Fundació Gentis s'encarrega de liderar el projecte mitjançant un procés personalitzat d'acompanyament i suport. El programa explora els interessos i motivacions dels joves, intenta orientar les seves trajectòries educatives i de futur professional, per tal que s'insereixin en el món laboral o bé retornin al sistema educatiu. Alhora i molt important, es coordina amb tots els agents del territori i fa la tasca de prospecció amb empreses del municipi, ja sigui per fer visites formatives, pràctiques dels usuaris o insercions laborals.

L'Ajuntament castelloní té un seguit de recursos per reforçar la incorporació dels joves al mercat laboral, donant molta importància al tema formatiu com a base per a millorar l'ocupabilitat dels joves. A Castelló d'Empúries, hi ha la Taula de Formació i Ocupació Local, que està formada per tots els agents, de molts àmbits diferents, que treballen en el camp de la formació i ocupació de les persones. Aquesta taula ordena i coordina tots aquests recursos que treballen per millorar l'accés de les persones al món laboral i formatiu.

Garantia Juvenil

L'any 2015 va aparèixer un nou programa, Garantia Juvenil, finançat amb fons europeus, una iniciativa que té com a gran objectiu reduir l'atur juvenil i ho vol aconseguir cercant recursos per a tots aquells joves que en aquests moments no estudien ni treballen. La finalitat d'aquest programa és que els joves, d'entre 16 i 29 anys, iniciïn un itinerari d'aproximació al món laboral. Ja sigui accedint a una oferta de feina, fent pràctiques en empreses o participant en una acció formativa.

A partir del finançament que ofereix el programa de Garantia Juvenil, s'ha creat un seguit de programes de suport als joves. Per gaudir de les possibilitats dels programes, és necessari inscriure's al Garantia Juvenil i, seguidament, la impulsora del programa deriva el jove, segons el seu perfil, a algun del recurs en actiu (per fer-ho cal dirigir-se a l'Espai Jove El Centro, al carrer Paireria, 14, del Centre Històric, on els donaran hora amb la impulsora del Garantia Juvenil o els diferents programes actius).