Front comú de l'Ajuntament de Figueres, UGT i CSIF contra els sindicats COBAS i CCOO per haver convocat una vaga indefinida d'escombraries, enllumenat i jardineria a la ciutat a partir de l'1 d'agost. Els acusen d'utilitzar la plantilla d'Ecoserveis per a satisfer els seus "propis interessos", i amb l'únic objectiu de mantenir les "quotes de poder" que tenen ara al comitè d'empresa. L'equip de govern de la capital altempordanesa ha expressat la intenció de traspassar part dels treballadors a l'empresa municipal Fisersa i privatitzar part dels serveis. Segons COBAS i CCOO, això implicarà rebaixes salarials. L'alcaldessa, Marta Felip, així com UGT i CSIF ho neguen i asseguren que es mantindran les actuals retribucions, o inclús es milloraran, ja que els empleats podrien tenir "més estabilitat".

Picabaralla pública entre els representants sindicals de l'empresa publico-privada Ecoserveis, que s'encarrega dels serveis de recollida de residus, manteniment de l'enllumenat i jardineria, i neteja viària de la ciutat de Figueres, i compta amb uns 112 empleats.

COBAS -sindicat majoritari amb cinc dels nou delegats- i CCOO van anunciar aquest dimecres, a través dels mitjans de comunicació, una convocatòria de vaga indefinida a partir de l'1 d'agost. Segons UGT i CSIF, que se'n desmarquen, molts treballadors van assabentar-se'n a partir de la premsa, la qual cosa ha generat un "gran malestar" entre els treballadors, segons diuen.

Neguen rebaixes salarials

Tant l'ajuntament com UGT i CSIF lamenten que COBAS i CCOO hagin decidit trencar de 'motu proprio' les negociacions endegades fa més de tres mesos per al nou conveni col·lectiu. Els convocants de la vaga sospiten que la voluntat del consistori de fragmentar la plantilla en dues empreses diferents -una de privada, a la qual s'externalitzaria part del servei, i l'altra, 100% pública, Fisersa- amaga rebaixes salarials.

Des de l'ajuntament, UGT i CSIF insisteixen, però, que els empleats mantindran les actuals condicions laborals que tenen amb Ecoserveis. Tant els que aniran a parar a l'empresa privada que s'encarregarà de la recollida de residus, com aquells que siguin absorbits per Fisersa, ja que acabaran tenint "més estabilitat", argumenten fonts sindicals.

Interessos "propis" per sobre dels de la plantilla

A més a més, el consistori, UGT i CSIF han acusat els representants de COBAS i CCOO de prioritzar els interessos "propis" per sobre dels de la plantilla. "Estan intentant que, en el futur, qualsevol empresa del sector de la ciutat de Figueres hagi de negociar amb ells, tot i que Ecoserveis ja no existeixi i ells ja no siguin la representació legal dels treballadors", assenyalen des de la UGT.

L'alcaldessa, Marta Felip, s'ha pronunciat en la mateixa línia i ha criticat que COBAS i CCOO promoguin l'aturada pensant només en mantenir les seves actuals "quotes de poder". "Figueres no es pot permetre una vaga de recollida d'escombraries i neteja, i menys per interessos personals d'una part de la representació sindical. S'ha de pensar en tota la plantilla i en la ciutat", ha asseverat.

A través d'un comunicat, la UGT ha informat de la convocatòria d'una assemblea informativa amb la plantilla el proper 1 d'agost. Diuen que ha estat "sol·licitada pels propis treballadors,que se senten desinformats i desprotegits".