Dos dels quatre sindicats de l'empresa publico-privada Ecoserveis de Figueres, que s'encarrega de la recollida d'escombraries, l'enllumenat i la jardineria de la ciutat, han convocat una vaga indefinida a partir de l'1 d'agost. COBAS -sindicat majoritari- i CCOO impulsen l'aturada davant la falta d'acord en la negociació del conveni col·lectiu, que expira a l'octubre. Demanen mantenir l'actual uns anys més i que no es divideixi la plantilla en dues companyies. L'equip de govern aposta per traspassar el personal de jardineria i enllumenat a l'empresa de serveis municipal Fisersa, i privatitzar el servei d'escombraries. Els empleats temen que això impliqui una rebaixa salarial. El consistori, però, ho nega. L'alcaldessa, Marta Felip, ha assegurat que mantindrà sous i condicions laborals a tot el personal. UGT i CSIF s'han desmarcat, almenys de moment, de la convocatòria de vaga.

Fa més de tres mesos que els sindicats i l'Ajuntament de Figueres negocien el nou conveni col·lectiu d'Ecoserveis, que compta amb 115 empleats. Els plans de l'equip de govern de traspassar part de la plantilla a Fisersa i externalitzar el servei d'escombraries a una empresa privada xoca frontalment amb la voluntat de COBAS i CCOO, que finalment han anunciat una vaga indefinida a partir de l'1 d'agost.

Ricardo López, president del comitè d'empresa, avisa que no permetran que es divideixi els empleats. Espera que el consistori plantegi alguna opció diferent en els propers dies que permeti desbloquejar la situació i, de pas, retirar la convocatòria de vaga.

Per la seva part, l'alcaldessa de la ciutat ha demanat "prudència" i no veu motius "de pes" per a l'anunci d'aquesta aturada en el servei. Insisteix que els plans de l'ajuntament no impliquen, en cap cas, rebaixes salarials per a la plantilla.

Fisersa és una empresa 100% pública i ofereix els serveis de subministrament d'aigua potable, clavegueram, tractament d'aigües residuals, transport urbà, gestió de les zones blaves d'aparcament i grua municipal. L'ajuntament vol que, a partir d'ara, també capitalitzi els serveis d'enllumenat i jardineria.

López, màxim representant de COBAS, assegura que els empleats de Fisersa han patit retallades de sou de prop del 8% els darrers anys amb l'"excusa" de la crisi econòmica.

Si no hi ha canvis, les parts es trobaran en la reunió convocada per dimecres que ve a Girona en el marc la taula de conciliació, amb la intermediació dels Serveis Territorials de Treball de la Generalitat.