El candidat a presidir el Consell Nacional i conseller de cultura, Santi Vila, ha considerat que el Partit Demòcrata Català (PDC) ha perdut una oportunitat per distingir-se més d´ERC i ha admès que va sortir amb un gust "agredolç" del congrés fundacional del partit. "Hi va haver moltes tensions, moltes divisions i moltes faccions i molts enfrontaments. Ens van deixar la sensació que hi havia massa tensió interna", ha manifestat en una entrevista a l´Ara. A més, ha considerat que el Referèndum Unilateral d´Independència (RUI) no és la via per assolir la majoria independentista. "És una aportació inoportuna i injustificada", ha criticat per després afegir que "les ocurrències serveixen per anar traient suports". D´altra banda, Vila ha admès que està estudiant presentar-se de candidat a l´Ajuntament de Barcelona i veuria "encara més motivador" competir a les urnes amb Ada Colau.

Vila ha defensat que el PDC s´ha d´obrir a sectors que no siguin partidaris que Catalunya esdevingui un estat propi i, en aquest sentit, creu que la via per assolir una majoria independentista no passa per un RUI. "Podríem quedar molt bé en entorns hiperventilats però fer-nos cada vegada més petits", ha avisat.

El conseller considera que "és urgent que el PDC es defineixi ideològicament" per defensar elements com "la cultura de l'esforç i meritocràcia que no es troben en les famílies polítiques de l'esquerra". No és l'única crítica de Vila al congrés fundacional, d'on en va sortir amb un regust "agredolç". "Hi va haver moltes tensions, moltes divisions i moltes faccions i molts enfrontaments. Ens van deixar la sensació que hi havia massa tensió interna", ha considerat.

Competir a les urnes amb Colau

Vila aposta perquè el PDC sigui "una alternativa al populisme d'esquerres" i ha deixat entreveure que voldrà ser candidat a l'alcaldia de Barcelona pel PDC: "És una possibilitat que estic estudiant perquè em faria molta il·lusió ser alcalde" i ha afirmat que competir a les urnes amb Ada Colau seria "encara més motivador".