Travessar tot Catalunya per anar cap a Osca. Això és el que han hagut de fer alguns alumnes per treure's la part pràctica del permís de conduir a causa del col·lapse que es viu a la demarcació. Una enquesta interna de l'Associació d'Autoescoles de les comarques de Girona, feta a finals de maig, mostra que encara hi ha uns 3.000 alumnes pendents de fer l'examen.

L'opció d'anar cap a Fraga, com va avançar la Cadena SER, darrerament l'escullen empreses de Girona. El president de l'Associació d'Autoescoles, Joan Sala, però, diu que per ara no pot quantificar quants hi han anat.

Però com diu ell mateix, hi ha empreses del seu sector que s'han hagut de buscar la vida, sobretot les més petites. Tot i això, destaca que si tothom optés per aquesta solució, Osca al final també se saturaria ja que hi anirien autoescoles de Barcelona, Tarragona i les més properes, les de Lleida.

De fet, Girona és una de les 10 províncies de tot l'Estat espanyol on hi ha més col·lapse per treure's el carnet de conduir. També es troben en la mateixa solució, segons Sala, les quatre catalanes.

El motiu, en el cas gironí, tal com ja van denunciar l'any passat els mateixos examinadors i per això van fer vaga, és la manca de personal. A Girona, només hi ha 11 examinadors de la Direcció General de Trànsit (DGT). D'aquests, però, ara mateix n'hi ha un de baixa, en breu un altre es jubila i finalment, diu el president de l'associació d'Autoescoles, també existeix un examinador itinerant.

El temor de les empreses, diu Sala, és que la paraula itinerant representi que quan es torni a fer exàmens al setembre aquesta persona desaparegui perquè vagi a una altra província. Aquest fet suposaria per tant, que hi hagués encara més problemes per treure's el carnet pràctic a Girona.

A finals de maig es va detectar per part de l'Associació a través d'un estudi intern que encara hi ha 3.000 alumnes pendents.

Increment dels professors

Sala destaca que hi ha autoescoles que opten per idees més imaginatives com la d'anar cap a Osca, però ressalta que en són poques.

Una altra solució per intentar portar més gent a examen ha estat, diu, sobretot en les autoescoles més grans, la de contractar més professors de pràctiques. Amb aquesta mesura el que es guanya, diu Sala, que més alumnes estiguin preparats i se'n puguin pujar més a fer l'examen pràctic.

Si tot funcionés i hi hagués el nombre d'examinadors a Girona es farien uns 100 exàmens a dia però si n'hi ha menys, la qual cosa provoca les llargues esperes. Per intentar fer baixar una mica la llista, diu Sala, està previst que alguns dels treballadors de la DGT facin hores extra. Això suposarà tres hores més i que hi hagi per tant 12 alumnes més que s'examinin.

El president de l'Associació d'autoescoles, però, no és optimista sinó que creu que arribat el setembre, ja que a l'estiu és quan hi ha més gent que aposta per treure'ls el carnet perquè té més temps lliure, encara haurà crescut més la llista.

La situació de falta de personal a la DGT a Girona, diu Sala, és endèmica i amb la falta de Govern a l'Estat veu complicada la situació i que es pugui solucionar en breu. Destaca que des de les autoescoles tenen reunions constants amb representants de la DGT a Girona. Però la presa de decisions depèn de Madrid i el càrrec de la presidenta de la DGT, recorda, és de designació del ministre d'Interior, que està encara en funcions.

Més examinadors a Girona

El que demanen des del sector, i sempre ha estat així a la província, és més funcionaris. Uns examinadors que haurien d'incrementar-se per arribar al nombre mínim pel nombre d'exàmens que hi ha i els pendents a Girona.

La problemàtica que viuen els mateixos examinadors a Girona va esclatar en forma de vaga durant l'any passat. Van iniciar les mobilitzacions a mitjans de setembre de l'any passat i no es van aturar fins que van aconseguir un compromís de la Direcció General de Trànsit.

Això va ser a finals de novembre passat i a partir d'aquí, com a mostra de bona voluntat, els treballadors de la DGT van tornar a la feina. L'acord definitiu va suposar l'aturada de les mobilitzacions però quan això va succeir ja hi havia acumulats 1.500 alumnes ja que no havien pogut fer exàmens des del setembre. Ara en són 3.000 els nois i noies que esperen fer l'examen pràctic. I no és només perquè ja n'hi havia alguns d'acumulats sinó per la falta d'examinadors, diu Sala.

L'acord amb el qual es va arribar amb la DGT, recorda el president de l'entitat d'autoescoles comprenia entre altres que Girona guanyaria dos examinadors. Finalment les places però s'han atorgat a examinadors que ja eren aquí i que no comptaven amb la plaça, el que han fet és consolidar-la.