Més d'una vuitantena de veïns i Salvem l'Empordà han presentat al.legacions contra l'ampliació de la granja de porcs de Cantallops que ha demanat passar de 720 a 1200 porcs. A més, la setmana vinent han avançat que demanarà a l'Ajuntament que la tanqui perquè estan convençuts que no compleix la normativa. A més, el mes vinent s'hauria de revisar la llicència d'activitat i ambiental atorgada fa vuit anys per l'Ajuntament.

La granja està situada a pocs metres d'habitatges, la qual cosa fa que amb la normativa actual no se'n pogués instal·lar una de nova. Però l'explotació és una antiga granja familiar oberta als anys seixanta. Va canviar de propietaris recentment i s'ha presentat un projecte d'ampliació que ha posat en alerta als veïns i també l'entitat Iaeden-Salvem l'Empordà perquè suposaria incrementar notablement l'activitat. Contra l'ampliació s'han presentat al·legacions d'una vuitantena de veïns i de l'entitat ecologista. Pel gruix de l'expedient no esperen que es resolguin aviat i mentrestant intentaran que s'aturi l'activitat fins que es garanteixi almenys que es compleix amb la normativa.

La setmana vinent, segons ha explicat un dels veïns,Rafael Durán, tenen previst presentar la petició de tancament a l'Ajuntament, l'administració que els va donar llicència per poder engar l'activitat el 2008. La llicència esta condicionada a unes reformes i controls que s'han de revisar cada vuit anys. El mes vinent hi hauria d'haver la revisió que haurà de determinar si pot continuar, al marge del projecte d'ampliació. A més, per poder canviar la titularitat de la granja també s'estava pendent que es presenti un informe favorable sobre l'estat de les instal·lacions. Els veïns insiteixen en el seu mal estat. Un pou d'aigua no declarat, obres que s'estan portant a terme sense permís, o animals morts a tocar del riu són algunes de les irregularitats que estan denunciant a l'espera que l'Ajuntament aturi l'activitat. L'opinió dels veïns és diversa. Alguns volen que es tanqui definitivament per està tan aprop dels habitatges, però altres demanen que si es manté, es faci almenys complint la normativa.

L'alcalde, Joan Sabartés, amb qui ahir va ser impossible contactar va apuntar a Diari de Girona recentment que en breu, el mes vinent, s'haurà de revisar la llicència.