La Creu Roja compta, durant aquesta temporada d'estiu, amb el servei de vigilància, prevenció i salvament en 20 platges de sis municipis del litoral gironí, tres dels quals estan a l'Alt Empordà: Llançà, Castelló d'Empúries i l'Escala (la resta són Begur, Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols). Aquest servei es desenvolupa gràcies a un equip de 49 socorristes diaris.

La prevenció és la principal prioritat d'aquest servei, fins al punt que durant l'estiu passat els socorristes de la Creu Roja van fer 5.967 avisos preventius tant a banyistes com a embarcacions. L'increment dels avisos contribueix a reduir les assistències sanitàries, que l'any passat van ser 5.702, o els rescats, que van ser 36.

A més del servei de vigilància, la Creu Roja ofereix un any més el servei de bany adaptat per a persones amb discapacitat, fent ús de les denominades cadires amfíbies. Durant aquest estiu, la Creu Roja facilita aquest servei en vuit platges de Girona.

En el cas de la platja de Tamariu, la institució amplia aquest servei i posa també a disposició dels banyistes bastons o altres ajudes tècniques per a facilitar el bany.

A més, en diverses platges, també es reparteixen polseres identificatives per a infants, per facilitar la seva localització en cas de pèrdua. D'aquestes assistències de caire social, se'n van fer més de 579 durant la passada temporada d'estiu.

La Creu Roja us recorda alguns dels consells a seguir a les platges:

Banya't en zones habilitades; evita entrar bruscament a l'aigua, sobretot després d'haver pres el sol o d'haver menjat; evita banyar-te mentre estiguis fent la digestió. Es recomanable esperar un temps aproximat de dues hores abans del bany; surt immediatament de l'aigua si adverteixes algun símptoma estrany (calfreds, tremolors persistents, fatiga, mal de cap a la zona del clatell, picors, marejos, vertígens o rampes); no et tiris de cap en llocs de fons desconegut. Les capbussades a l'aigua són la causa del 6% de les lesions medul·lars arreu de l'Estat; vigila en tot moment els infants, especialment els més petits; respecta les banderes de senyalització a les platges; no intentis nedar en contra del corrent marí. En cas de ser arrossegat/da, neda paral·lelament a la costa i, una vegada surtis del corrent, neda cap a la riba; evita banyar-te en zones de risc com en rius de gran cabal, en gorgs naturals o sota cascades d'aigua; en cas d'accident, si hi ha servei de vigilància i salvament a la zona, cal demanar ajuda al lloc de socors més proper. Si no hi ha servei de vigilància i salvament i, segons la gravetat de la situació, truca al telèfon d'emergències 112. Si la situació no és greu, acudeix al Centre de Salut més proper.