L'Ajuntament de Figueres ha tramitat 161 expedients sancionadors per incompliment de l'Ordenança reguladora de la gestió de residus municipals entre 2015 i 2016, amb 19.440 € en sancions imposades. Aquest és el resultat de la campanya contra l'incivisme i de control d'abocament de residus que l'Ajuntament va iniciar l'abril del 2015 per donar resposta a l'agument d'abocaments incívics i d'altres infraccions.

D'aquests 19.440 € en sancions imposades, tant per infraccions de particulars com de comercials, 8.060 € ja han estat cobrats, 1.230 € es troben pendents de cobrar en via executiva, 3.950 €, pendents de cobrar en via voluntària, i 6.200 €, en tràmit d'imposició.

Aquests controls es realitzen amb l'Inspector de Medi Ambient de l´Ajuntament de Figueres, Jordi Sánchez, i agents de paisà de la Guàrdia Urbana en diverses franges horàries a tota la ciutat, amb especial incidència en els punts més conflictius on s´ha detectat una activitat més freqüent d´incivisme.

El regidor de Serveis Urbans, Quim Felip, que recorda l'esforç que suposa per l´Ajuntament controlar els abocaments incívics a la ciutat, considera que aquests controls són absolutament necessaris i es mostra optimista amb els resultats obtinguts en poc més d´un any. ''Queda molta feina per fer. El nostre primer objectiu amb aquests controls i la imposició de sancions ha estat combatre la sensació d´impunitat dels incívics.''

Es tracta d'una campanya de sensibilització, dissuassiva (no recaptatòria) i, de fet, l'Ajuntament de Figueres ja en va assumir un sobrecost reforçant el servei de neteja.