L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha definit la Casa Empordà com "un punt d'informació i d'atenció de qualitat i modern adaptat a les necessitats del segle XXI". El flamant equipament s'ha omplert de gom a gom aquest dissabte, 2 de juliol, en la inauguració, presidida pel conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, el qual ha reconegut que aquest és un tipus de celebració poc freqüent últimament: "Estem fent una cosa a la qual no estem gaire habituats, inaugurar. Hem passat anys difícils i no hem tingut gaire oportunitats de poder-ho fer."

Marta Felip ha explicat que, tot i que ja fa uns dies que es van obrir les portes de la Casa Empordà, s'ha volgut recuperar l'acció de "la inauguració clàssica, que mostra l'alegria d'un ajuntament que pot gaudir d'un nou equipament".

La festa inaugural l'ha obert el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Ferran Roquer, per lloar la tasca que s'està portant a terme a la comarca per afavorir el sector turístic. Roquer s'ha felicitat que un 20 per cent de la riquesa que es genera a l'Alt Empordà provingui del comerç i que un 16 per cent correspongui a l'hostaleria. "Som bons a l'Alt Empordà generant riquesa, som bons fent turisme i ho hem de continuar sent."

La Casa Empordà vol ser molt més que una oficina d'informació turística, vol esdevenir també un aparador central de tots aquests productes propis del territori: els vins de la DO Empordà, l'oli de la DOP Empordà, la poma de Girona, la ceba de Figueres, la gamba de Palamós, els brunyols de l'Empordà, el recuit i l'arròs de Pals. "Tots aquests productes els posarem en valor a través de la Casa Empordà", ha dit Ferran Roquer.

Marta Felip s'ha volgut referir també a l'activitat turística que es genera a la capital altempordanesa. I entre les xifres que ha destacat ha anomenat les 12.214 persones que el 2015 van participar en les visites guiades que es promouen des de l'àrea de Turisme amb l'objectiu de potenciar el coneixement i la cultura de la cituat.

L'alcaldessa ha fet un incís especial també a la situació estratègica de la nova seu de Turisme, a la plaça de l'Escorxador, allunyada de l'entorn del Teatre Museu-Dalí per ampliar el radi dels espais d'interès turístic de la ciutat. "El plantejament urbà estratègic a l'hora d'ubicar l'Oficina Central de Turisme s'ha fet pensant en deslocalitzar l'entorn del Museu Dalí, per tal de potenciar altres punts d'interès de Figueres, com ara el carrer dels genis, el carrer Monturiol, on van néixer, a part de Narcís Monturiol, Salvador Dalí i Carles Fages de Climent, i on va viure Alexandre Deulofeu", ha informat Marta Felip.

Un total de 22 milions de turistes arriben cada any a Catalunya, el triple de la població del país. La dada l'ha facilitat el conseller Baiget, el qual assegura que cal fer una aposta per l'excel·lència. "Ens interessa que vinguin turistes, però no a qualsevol preu. Ens interessa la qualitat. Volem que la gent s'hi estigui, aquí; que tasti i que tingui experiències", ha afirmat el conseller.

L'Oficina de Turisme Casa Empordà es troba a l'antic escorxador de Figueres i conserva l'estil modernista de la seva construcció, el 1902, per l'arquitecte Josep Azemar. La recuperació d'aquest antic equipament com a Oficina de Turisme Casa Empordà és una de les actuacions incloses en el Pla de Foment Territorial que la Direcció General de Turisme (DGT) ha atorgat a l'Ajuntament de Figueres en el marc de la convocatòria de l'any 2015.

Els Plans de Foment Territorial de la DGT es financen gràcies als ingressos generats per l'Impost sobre les Estades en Establiments Turístics (IEET), i tenen com a objectiu posar al servei dels ens locals del sector turístic català un programa de subvencions per afavorir que les destinacions millorin la seva competitivitat.

L'acte inaugural ha comptat amb la presència, entre moltes altres personalitats, de l'exsenador i exconseller de Cultura Narcís Oliveras, i de Marian Muro