El Secretari de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, ha assegurat que "el més probable" és que els casos de botulisme estiguin relacionats amb "un lot o un sol envàs" de mongetes o bacallà. En una entrevista aquest divendres al matí a 'El món a RAC1', Guix ha detallat que els bombers afectats per aquesta intoxicació alimentària "segueixen en situació greu a l'Hospital Josep Trueta de Girona" però que "estan estables". Guix ha destacat la col·laboració "total i absoluta de Bon Preu i Condis", que ha qualificat de "marques molt serioses", i ha garantit que compleixen les mesures higièniques.

"No arribaria a dir que es tem per la seva vida, però el botulisme és una malaltia molt greu, que té entre un 5 i un 10% de mortalitat", ha explicat Joan Guix en ser preguntat per l'estat de salut dels dos bombers ingressats per botulisme. "Segurament aquest no serà el cas, afortunadament, perquè estan ben atesos per bons professionals", ha subratllat el secretari de l'Agència de Salut Pública que ha dit que s'han pres les mesures correctes.

Guix ha informat que el botulisme és "una malaltia que es transmet a través del menjar, generalment de conserves" i que, "en aquest cas, la situació més probable eren les mongetes i el bacallà".

Amb tot, ha assegurat que a l'Agència de Salut Pública no té constància de més casos d'aquesta intoxicació i ha destacat que és "una malaltia molt estranya" i que des del 1995 a Catalunya s'han detectat 7 brots amb 20 afectats, 18 dels quals van requerir hospitalització. A més, ha dit que "sempre han estat relacionats amb conserves casolanes, sense garantir nivells d'higiene". "Fins ara no havíem tingut un brot relacionat amb conserves industrials", ha informat Guix.

El secretari de l'Agència de Salut Pública ha detallat que els símptomes d'aquesta intoxicació alimentària greu "comencen molt inespecíficament", amb malestar i fatiga però que "després la cosa es va complicant". "Aquesta toxina afecta el sistema nerviós i la musculatura moguda pel sistema nerviós", ha explicat Guix en declaracions a RAC1.

Finalment, Guix ha subratllat que la col·laboració de Bon Preu i Condis "és total i absoluta". "Són marques molt serioses", ha assegurat el secretari de Salut Pública, que ha informat que "tots els processos estan perfectament protocol·litzats, amb les mesures higièniques correctes". En aquest sentit, Joan Guix ha assegurat que "el més probable és que s'hagi produït un incident relacionat amb un lot o un sol envàs".