L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha emès un comunicat on alerta que informarà desfavorablement si es volen obrir noves granges o fer ampliacions a "zones vulnerables" per la contaminació per nitrats. L'ACA assegura que les mesures emprades fins ara per evitar la contaminació dels aqüífers per l'activitat ramadera "no han tingut l'èxit desitjat". Per això, fa un pas més i no permetrà que en les zones "vulnerables" es pugui incrementar l'activitat ramadera. Un estudi de l'ACA determina que gairebé el 34% de la superfície i el 45% dels municipis han estat declarats vulnerables per excés de nitrats d'origen agrari a les seves aigües. Aquest problemàtica fa que en alguns municipis s'hagin de clausurar pous o connectar-se a noves xarxes d'abastament. Un total de 139 municipis (un 14% de tot Catalunya) han patit concentracions elevades de nitrats a la xarxa d'abastament.

En una circular de principis de juny, l'Agència Catalana de l'Aigua ha comunicat que informarà desfavorablement en tots aquells expedients per obrir o ampliar granges en zones declarades vulnerables per la contaminació per nitrats. L'activitat ramadera genera el que es coneix com a purins (una barreja d'excrements d'animals i aigua) que sovint s'usa com a adob als camps. Aquests purins es filtren i van a parar a les aigües subterrànies i les contaminen.

A Catalunya, el 70% del territori depèn en major o menor mesura de les aigües subterrànies per a l'abastament de la població. Per això, des de l'ACA alerten que és molt important que els aqüífers estiguin en bon estat i evitar la contaminació per nitrats (procedents dels purins). Per això, ha fet un pas més i ha assegurat que no permetrà ampliar l'activitat ramadera en zones declarades vulnerables.

Segons un informe de l'ACA, gairebé el 34% de la superfície de Catalunya i el 45% dels municipis han estat declarats vulnerables per excés de nitrats d'origen agrari en les seves aigües. A més, el problema de la contaminació de l'aigua del subsòl genera problemes a un 14% dels municipis del país (139 en total). Aquesta problemàtica afecta les xarxes d'abastament i obliga a clausurar pous, a invertir en nous sondeigs per fer altres pous o a generar noves connexions a les xarxes d'abastament.

Des de la plataforma Salvem l'Empordà de Purins han celebrat la mesura però han demanat a la Generalitat, especialment al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que adopti més mesures per evitar que creixi el nombre de municipis es troben "amb l'aigua no potable". Només a la comarca de l'Alt Empordà hi ha 34 municipis declarats com a "zones vulnerables" per la contaminació per nitrats.