Aquesta nit a les 22 hores a la platja Gran Reserva d'Empuriabrava es farà la cloenda oficial de l'Sky Film Festival i es lliuraran els premis a les obres guanyadores: el premi en la categoria de natura, Premi Aiguamolls, el premi Álvaro Bultó, de cinema esportiu i de vol, i el premi a la millor obra de ficció, tots tres amb una dotació econòmica de 1.000 euros. A més, també es farà entrega del premi Off Sky per a estudiants de comunicació audiovisual. L'acte oficial de la cloenda serà previ a les darreres projeccions nocturnes.

En la jornada d'avui, el vol ha estat el protagonista amb les ponències de dos dels membres del jurat , que són referents mundials en les seves especialitats: Santi Corella, paracaigudista i saltador BASE, i Jordi Sargatal, ornitòleg que ha estat durant 14 anys director del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Les presentacions han estat animades i dinàmiques i han creat un interessant diàleg entre "un home que vola i un altre especialista en l'observació del vol".

"Fa 30 anys que salto en paracaigudes i per a mi és més perillós conduir o anar en bicicleta de carretera", comentava Corella per a sorpresa dels assistents. L'autor del llibre "Frontera límite" i impulsor del Proyecto Alas juntament amb el malaguanyat Álvaro Bultó i Toni López ha repassat alguns dels seus salts més espectaculars, com els salts al pol Nord i a l'Antàrtida o el rècord del món que van establir el 2005 quan van creuar l'estret de Gibraltar, en el que llavors va ser la major distància recorreguda amb un vestit d'ales.

Quan li han preguntat pels futurs projectes el saltador, que ha fet més de 18.000 salts en paracaigudes, ha parlat també d'aquells salts que li hagués agradat fer i que no ha pogut, com saltar per damunt de les piràmides d'Egipte o fer un salt a les cascades d'Iguaçú per creuar tres països en un únic vol. "Per preparar un salt del Proyecto Alas necessitàvem un any", amb aquesta dada ha volgut destacar que, fugint del tòpic d'esbojarrats dels amants del risc, cada repte demana un estudi i una planificació exhaustiva i ha animat el públic a perseguir els seus objectius."On acaba la teva imaginació? Allà és on acaben els teus salts".

Les explicacions sobre aerodinàmica i el funcionament del wingsuit, el vestit d'ales les ha aprofitat en Jordi Sargatal per exposar el seu enfocament científic i naturalista sobre l'evolució del vol en les espècies animals. "Les primeres espècies que van començar a volar van ser els insectes, les llagostes. Hi ha papallones que fan migracions espectaculars, com la papallona monarca, que es desplaça del Canadà a Mèxic". En una explicació amena que ha combinat un to divulgatiu amb anècdotes ha destacat que "Empuriabrava és un bon lloc per veure cigonyes i moltes espècies que fan les migracions sobrevolant el nostre territori" i en to de broma ha comentat que "de tant observar ocells, aviat li començaran a sortir plomes", abans d'obrir el torn de preguntes a un públic captivat per les aventures de tots dos experts.