Des de fa unes setmanes, el pàrquing de l´Ecomuseu Farinera de Castelló d´Empúries s´ha convertit en un lloc de pelegrinatge per als amants dels ocells. Des d´allà, es poden contemplar les dues palmeres mortes pel morrut que s´alcen entre el museu i la Catedral i que s´han convertit en l´hàbitat de dues famílies de cigonyes que hi han criat. A més, aquests ocells, símbol del parc natural dels Aiguamolls, conviuen amb el xoriguer petit, que ja l´any passat va triar la Catedral per niar. Aquest fet, segons l´ornitòleg Jordi Sargatal, és excepcional ja que, fa anys, per veure aquestes dues espècies conviure juntes calia desplaçar-se fins a Extremadura. "Això és un reflex de la bona qualitat mediambiental que té actualment Castelló", assegura l´expert.

Fa dos anys, el xoriguer petit va ser reintroduït al poble de Castelló. L´acció es va fer a l´edifici de l´Ajuntament, en ple nucli històric, però aquest ocell, que ­pertany al gènere dels falcons, ha preferit viure a la Catedral, fet que no malmet en absolut el monument, tot al contrari, ja que el xoriguer s´alimenta de ratolins i insectes grossos. Actualment s´han pogut observar fins a dues parelles de xoriguers petits que també han criat.

Respecte a les cigonyes, elles soles han triat les palmeres mortes per niar i criar. S´han sentit atretes, doncs, per aquesta atalaia extraordinària de l´Empordà, a tocar el Rec del Molí. Sargatal està convençut que l´any vinent la tercera palmera morta que s´alça al costat de les altres dues també serà ocupada per cigonyes. Ell no se sorprèn davant l´expectació generada entre persones que estimen els ocells i la natura. "Tot plegat és un espectacle, un gran atractiu molt agradable que es podria lligar perfectament amb la imatge turística del municipi", afirma convençut Sargatal.

Les llúdrigues al rec del Molí

A banda de les cigonyes -si hi ha sort també es poden veure els seus pollets- i els xoriguers petits, un altre atractiu important se suma a aquest espectacle natural: les llúdrigues. L´ornitòleg Jordi Sargatal explica que, a les nits, les llúdrigues neden pel rec del Molí. La llúdriga es va reintroduir als Aiguamolls de l´Empordà, les conques del rius Muga i Fluvià ara fa just vint anys. Era el Projecte Llúdriga i el primer exemplar va arribar d´Extremadura, era femella i va ser batejada com a Quanti.