L’any 2010, el Bisbat de Girona i els Mossos d’Esquadra van impulsar un pla específic per prevenir robatoris en les més de 1.100 esglésies, centres de culte, capelles i ermites que existeixen a la diòcesi de Girona. L’operatiu va arrencar ara fa sis anys després d’un increment dels robatoris en aquests espais, de 23 l’any 2009 a 38 el 2010.

Aquest divendres, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, s’ha trobat amb representants dels Mossos d’Esquadra en la reunió bianual de balanç que es fa d’aquest pla. En concret, en sis anys, s’ha registrat una davallada de prop del 68% de les denúncies per robatoris o intents de robatori. L’any 2010 es van comptabilitzar 38 incidències per aquests fets mentre que l’any passat es situaven en 12. Durant el primer semestre d’enguany s’han comptabilitzat cinc denúncies per robatoris, una menys que el mateix període de l’any passat.

El pla s’ha dut a terme en dues fases. En primer lloc es van instal·lar sistemes de protecció i de seguretat en els diversos espais, es van substituir imatges o quadres originals d’alt valor per rèpliques i es van portar a terme més d’una vuitantena de contactes i reunions per oferir consells de seguretat als preveres. A més, també es va elaborar un cens exhaustiu de tots els objectes i valors que es troben a les esglésies, capelles i ermites de la diòcesi de Girona.

Des de l’inici del pla, els fets delictius i les sostraccions d’elements - majoritàriament escultures, talles, canelobres o imatges d’alt valor artístic i econòmic- s’han reduït exponencialment passant de les 38 denúncies registrades l’any 2010 a les 12 de l’any passat. En concret, l’any 2011 es van registrar 33 denúncies, 26 el 2012, 17 el 2013, nou el 2014 i 12 el 2015. Enguany, durant el primer semestre s’han comptabilitzat cinc denúncies, una menys que durant el mateix període de l’any passat.

A la reunió d’aquest divendres hi ha assistit el bisbe de Girona, Francesc Pardo, el vicari general, Lluís Suñer, el cap de la regió policial dels Mossos d’Esquadra a Girona, Josep Milan, i el sergent de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà, Andreu Masegosa, que han examinat les denúncies rebudes i han avaluat l’eficàcia del pla. Segons Masegosa, el blanç de la primera meitat del 2016 és “positiu”. A part de l’augment de vigilància, ambdues parts han destacat la “relació fluïda” que s’ha establert entre els agents, els rectors i arxiprestes. Segons el Bisbat de Girona, a part de la disminució d’incidències, el dispositiu també ha permès reduir la sensació d’inseguretat que tenien els preveres.