Les pluges que han caigut en les darreres setmanes han donat una treva als boscos gironins. Els Bombers reconeixen que la situació és millor ara que fa un mes però demanen cautela. "Les condicions les marcarà el mes de juny, si no continua plovent podem tenir un estiu dur", ha alertat el cap de la regió d'Emergències de Girona, Enric Cano, que afegeix que el vent és l'altre element de risc a la demarcació. De gener a maig s'han registrat 315 incendis de vegetació, la majoria durant els primers mesos de l'any quan quasi no va ploure. Aquesta campanya forestal un total de 869 efectius vetllaran per apagar els incendis que hi pugui haver a la demarcació (d'aquests, 452 són bombers funcionaris i la resta són voluntaris, auxiliars forestals o guaites). La Generalitat destinarà 3,5 MEUR en actuacions destinades a la prevenció. Actualment, un 93% dels municipis gironins tenen redactats els plans de delimitació de les franges.

Si al juny no plou, l'estiu pot ser complicat per als Bombers de la regió de Girona. Aquest és el diagnòstic que en fa el seu responsable, Enric Cano, que reconeix que les precipitacions de les darreres setmanes han anat molt bé però que la situació "no és per tirar coets". De gener a maig, s'han acumulat 290 litres per metre quadrat, la majoria a l'abril (89) i al maig (107). Aquesta situació és comparable a l'estiu del 2003 -en període de sequera- quan en aquests mateixos mesos es van recollir 289 litres.

Un problema afegit a la demarcació és la tramuntana. Si bufa fent, la feina dels Bombers es complica i qualsevol negligència o descuit humà pot acabar en foc. A més, Cano assenyala que hi ha "estrès hídric" i que els boscos, tot i ser verds per les darreres pluges, "tenen memòria" i encara tenen molt de combustible sec que crema fàcilment. Per tot plegat, els Bombers són cautelosos i demanen als ciutadans que extremin les precaucions. Per exemple, recomanen als pagesos que, després de segar, llaurin els marges dels camps que estan a tocar del bosc per evitar que, en cas d'incendi, les flames es propaguin a través del camp.

L'any 2015 hi va haver 75 incendis forestals que van cremar 80 hectàrees. Segons destaca Cano, un dels avantatges és que durant l'estiu passat no va bufar vent i això va evitar, en gran mesura, que es declaressin focs. Les dades contrasten amb anys com el 2012 quan, comptat el gran incendi de l'Empordà, es van arribar a les 9.603 hectàrees cremades.

En el que portem d'any, s'han registrat fins a 315 focs de vegetació. El mes més complicat va ser el març, quan hi va haver fins a 96 petits incendis. El més important va ser l'1 de maig a Llançà, quan es van cremar 12,5 hectàrees en un dia de tramuntana molt forta. Aquestes dades són similars al mateix període del 2015, quan es van registrar fins a 311 focs. "Els focs s'han desestacionalitzat", reflexiona Cano.

3,5 MEUR per a la campanya forestal

El Govern destinarà a la campanya forestal 2016 a Girona un total de 3,5 MEUR per a diverses actuacions per prevenir els incendis. Els diners aniran destinats, per exemple, a les ADF, a ajuts per a la gestió forestal sostenible o per a les brigades de manteniment d'espais forestals.

Aquest estiu, un total de 869 efectius vetllaran per apagar els incendis que hi pugui haver a la demarcació (d'aquests, 452 són bombers funcionaris i la resta són voluntaris, auxiliars forestals o guaites). El cap de la regió, Enric Cano, reconeix que en els dos darrers anys han tingut moltes jubilacions -calcula que pràcticament una quarantena- i espera que aviat es puguin destinar nous efectius a la demarcació.

Actualment, el Departament d'Interior ha començat les proves de selecció per a 153 places i es calcula que aquests futurs bombers ja es podrien incorporar a la campanya forestal del 2017 per fer les pràctiques.

La importància de les franges de delimitació

El delegat d'Interior a Girona, Albert Ballesta, ha destacat l'esforç que s'està fent perquè tots els municipis gironins tinguin redactat el pla de delimitació de les franges antiincendis. Des del 2014, la llei obliga els municipis a tenir aquest document que marca les franges que s'han de fer a l'entorn d'edificacions i instal·lacions que es trobin a menys de 500 metres de les masses boscoses.

Fins fa dos anys, a Girona només hi havia cinc municipis que tinguessin aquest document, ara ja n'hi ha 195 (un 93% del total). El delegat d'Interior ha destacat que la gent ha pres consciència de la importància de tenir aquests plans i també que hi ha una bona col·laboració amb els consells comarcals i la Diputació per ajudar a redactar aquests documents. "Si les franges estan fetes la gent pot protegir millor els seus béns i ens permet que no hagin de marxar de casa, i ja no parlem d'evacuació sinó de confinament", ha explicat el cap de la regió, Enric Cano.

Un cop redactats aquests plans, el proper pla és que es facin aquestes franges que, com a mínim, han de tenir 25 metres. El delegat d'Interior ha recordat que l'obligació de fer-les és dels mateixos propietaris dels terrenys i, que en cas que no sigui així, l'administració pot actuar subsidiàriament.