L´Ajuntament de Roses ha començat els primers passos per instal.lar càmeres de videovigilància al passeig marítim per tal de lluitar contra el top manta. S´està treballant en el projecte per entregar-lo a la Generalitat sol.licitant permís. La mesura es treballa per l´estiu vinent. Per aquest estiu s´han contractat més agents per tal d´intentar tenir vigilància permanent. La Jonquera també està pendent d´instal.lar càmeres aquest any al Pertús per la venda ambulant i la de droga.

Al passeig ja s´hi han pogut veure els primers venedors ambulants il.legals. De moment són esporàdics però són conscients que arribaran a desenes com cada any en plena temporada turística. Això obliga a continuar buscant mesures que els dissuadeixin d´instal.lar-se en aquest punt.

«L´Ajuntament intenta tirar endavant tots els instruments que pugui trobar per lluitar contra el top manta», diu l´alcaldessa, Montse Mindan, perquè recorda que «el canvi de llei encara no el tenim, i l´activitat continua sent només una falta administrativa, i es fa difícil eradicar el top manta». Per aquest motiu van afegint mesures a les que ja s´han posat en marxa i a les que hi haurà l´estiu vinent.

Mindan recorda que la reforma del passeig ha suposat col.locar-hi elements, com jardineres, que trenquen l´espai per posar dificultats a crear una línia continua de venedors ambulants. A més,a lesa actuacions policials habituals s´hi sumarà una vigilància més permanent. S´havia previst fer-ho amb seguretat privada però Interior ho va denegar.

Per cobrir-ho amb policia local, l´Ajuntament va convocar sis places d´agents de la guàrdia urbana. Dues han quedats vacavants i no saben si amb els quatre nous agents podran cobrir la vigilància tot el dia. S´intentarà que sigui el màxim d´hores possibles, diu l´alcaldessa. D´altra banda, a la junta de seguretat celebrada la setmana passada es va demanar a la resta de forces policials que es fes «una proposta conjunta per poder coordinar una major presència policial».

Paral.lelament s´ha posat sobre la taula la videovigilància. L´alcaldessa ha explicat que es va plantejar a la Generalitat si creien que seria viable i una vegada els han dit que sí, estan treballant en el projecte. S´ha contactat amb una empresa especialitzada perquè se´n faci càrrec. Amb aquesta proposta es farà la sol.licitud a la Generalitat. L´autorització l´ha de donar Comissió de Control de Dispositius de Videovigilància de Catalunya (CCDVC).

La mesura de les càmeres per al top manta també s´espera posar en servei a la Jonquera on ja tenen videovigilància des del mes de març a l´NII. Com en el cas de Roses, s´han convertit en dos dels punts que atrauen cada any milers de venedors i les màfies que els acompanyen.Les dues poblacions lluiten per eradicar-ho sense que fins ara hagi permès eradicar-los. A Roses se situen al llarg passeig marítim i les platges i a la Jonquera al Pertús.