L’Escala està posant a prova diferents sistemes per afavorir la rotació de l’estacionament a les zones on hi ha una major demanda de places d’aparcament, segons informa l'Ajuntament. Paral·lelament, també s’incrementen les places d’aparcament per a motos a la zona del centre urbà.

Una de les noves fórmules és la denominada zona d’estacionament exprés. La prova pilot es fa al tram final del carrer Tramuntana, a tocar l’avinguda Girona, amb capacitat per a cinc vehicles. Pintada de vermell, aquesta zona permet l’estacionament durant un màxim de deu minuts per fer gestions curtes a l’entorn més immediat i deixar lliure l’espai per a un nou usuari. Si aquest sistema, provat amb èxit en altres municipis, es mostra efectiu a l’Escala, la voluntat municipal seria crear diferents zones d’aquest tipus.

També es vol provar un altre sistema que està funcionant en altres municipis com és l’estacionament mixt. En aquest sentit, les tres zones que funcionaven fins ara com a espai de càrrega i descàrrega al carrer Enric Serra, deixaran de ser d’aparcament lliure fora d’aquest horari, passant a sumar-se a l’oferta de zona blava quan no hi ha càrrega i descàrrega. Això suma nou places de rotació entre les 16h i les 20h, mentre que l’horari de càrrega i descàrrega seria de 7h a 13h). Aquest sistema també s’aplicarà a la zona de càrrega i descàrrega del carrer Margarida a la confluència amb l’avinguda Montgó.

D’altra banda, es continuaran incrementant les places d’aparcament per a motos a la zona del nucli urbà. En aquest sentit, el tram del carrer Santa Màxima entre l’aparcament de l’Església i l’avinguda Ave Maria passarà a ser només per a motos. Aquest canvi permet incrementar el nombre de places per a aquests vehicles al mateix temps que es millora la circulació en aquest carrer, molt estret i transitat. En els darrers mesos ja s’han convertit en zona d’aparcament per a motos diferents espais (placeta del Peix, tram inicial del carrer Pintor Joan Massanet -on també s’han habilitat dos aparcaments per a minusvàlids- i la zona del passeig Jesús Maria Isern).

Una altra novetat en l’àmbit de la circulació ha estat la creació d’un nou espai de càrrega i descàrrega a la zona de la plaça Víctor Català, que funcionarà de set del matí a set del vespre com a espai de suport al centre comercial i al mercat de la fruita i la verdura. Això ha suposat eliminar el gir a la dreta des del carrer Riera.

Les darreres setmanes també s’ha repintat la senyalització viària de bona part del municipi.

“Amb els canvis que s’han anat implantant, l’objectiu es afavorir la rotació al centre de la població i la mobilitat sostenible, mentre que s’han anat creant places d’aparcament gratuït a poca distància del nucli urbà per a estacionament de més llarga durada”, remarca el regidor de Serveis, Robert Figueras.

En aquest sentit, l’any passat es va habilitar un aparcament per a 250 vehicles a la zona de Can Parals, a 700 metres de la platja del centre de l’Escala. Per reforçar la seva funció d’aparcament dissuasori, aquest estiu els usuaris d’aquest aparcament disposaran d’una parada del Carrilet en aquesta zona.