El govern municipal de Figueres ha expressat el seu rebuig a les activitats que l'exèrcit ha organitzat aquest cap de setmana al castell de Sant Ferran amb motiu del dia de les Forces Armades, en què s'han pogut veure alguns nens empunyant armes de foc. L'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, ha remès una carta al ministeri de Defensa per mostrar la seva "preocupació" pel "foment de valors que inciten a la violència en menors d'edat". L'exèrcit ha obert divendres i dissabte les portes de la fortalesa figuerenca amb exposicions de materials. A més, ha fet visites guiades per a centres escolars gironins amb l'objectiu de donar a conèixer les missions militars i "el paper que desenvolupa per a la pau i la seguretat en la complexitat del món actual".

El Ministeri de Defensa ha organitzat aquest cap de setmana setze actes arreu de Catalunya per commemorar el dia de les Forces Armades, que se celebra anualment el 28 de maig. L'exèrcit va convidar diversos centres escolars gironins a participar d'una sèrie de visites guiades al castell de Sant Ferran divendres al matí.

L'objectiu de l'activitat no era altre que donar conèixer als estudiants "la missió de l'exèrcit en el món actual i el paper que desenvolupa per a la pau i la seguretat", segons assenyala el Ministeri en una nota pública. Les visites van consistir en una conferència sobre les Forces Armades i exposicions de materials.

A partir de divendres a la tarda i fins dissabte, també es van obrir les instal·lacions de la fortalesa al gran públic. Les famílies podien descobrir el pati d'armes i veure el material militar exposat. Entre d'altres, fusells i roba de camuflatge. Al llarg del cap de setmana s'ha vist a alguns nens empunyant armes de foc i emprovant-se el vestuari militar.

Arran de les imatges, el govern municipal de Figueres (CiU-PSC) ha fet públic un comunicat per mostrar el seu rebuig a l'activitat organitzada pel Ministeri de Defensa. L'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, s'ha queixat per carta al president del consorci del castell de Sant Ferran, Carlos Díaz Capmany, i a la delegació del ministeri a Girona. En la missiva, Felip transmet la seva "preocupació" pel "foment de valors que inciten a la violència en menors d'edat, uns valors que no comparteix i amb els que considera que la ciutat no s'identifica".

Altres grups consistorials, com ERC i la CUP, també han mostrat el seu rebuig als fets. Censuren la transmissió de valors "contraris" a la pau, el diàleg i la llibertat, que creuen que han de ser la base de l'educació dels joves. Així mateix, part de la comunitat educativa ha expressat les seves queixes i discrepàncies amb l'organització d'activitats de caire militar adreçades als centres escolars.

El castell de Sant Ferran de Figueres és la fortificació feta de baluards més gran d'Europa i ha estat declarat bé d'Interès cultural. Està gestionat per un consorci públic amb representació de l'Estat, la Generalitat i l'Ajuntament de Figueres, i actualment està presidit per comandaments de l'exèrcit.

LA CUP també està en contra

La CUP de Figueres també ha mostrat el seu "rebuig al foment de valors militars com l'obediència, la disciplina, el patriarcat, l'androcentrisme en l'àmbit educatiu. La violència com a mitjà per a resoldre conflictes, es contradiu plenament amb els valors de pau, diàleg i llibertat que han de ser la base de l'educació dels joves. En aquest sentit, la formació independentista lamenta que les activitats preparades al Castell de Sant Ferran per commemorar el dia de les Forces Armades estiguin orientades als centres escolars, i que a la vegada, aquests hi assisteixin".