Les obres d'adequació i millora del nucli urbà de Vilajuïga, executades durant els anys 2014 i 2015 amb un cost de 590.000€, havien de suposar una millora per als vianants i per al poble en general. Les irregularitats que les han caracteritzat han estat les raons que han portat al grup municipal d'Assemblea per Vilajuïga (ApV) a denunciar-les davant l'Oficina Antifrau de Catalunya. Després d'uns mesos d'estudi del cas, l'Oficina Antifrau de Catalunya ha comunicat a l'Assemblea que s'iniciarà la fase d'investigació per esbrinar si algun dels fets denunciats poden ser considerat com a lesiu per l'interès general, i iniciar, si s'escauen, els procediments judicials pertinents.

Segons els tècnics amb qui Assemblea per Vilajuïga s'ha assessorat hi ha greus irregularitats en totes les fases del projecte i s'ha vulnerat la legislació en matèria d'accessibilitat i d'eliminació de barreres arquitectòniques, a més a més del reglament de baixa tensió. Així, resulta que en lloc de facilitar-se el trànsit de vianants, unes enormes caixes de formigó instal·lades damunt les voreres el dificulten i, en alguns llocs, impedeixen completament el pas a les persones amb cadires de rodes, carros de la compra o cotxets per a nens petits.

Per altra banda, ApV veu un incompliment del projecte aprovat pel que fa al mobiliari urbà i els materials emprats. Per exemple, l'actual govern municipal ha adquirit un bon nombre de papereres i pilones que ja havia d'haver instal·lat l'empresa constructora - Rubau Tarrés-. El que significa que el poble les ha pagat dues vegades. Així mateix les obres han quedat inacabades amb tubs que surten de les voreres i parts sense acabar de pavimentar.

Malgrat això, el tècnic municipal i l'equip de govern de l'Ajuntament durant l'anterior mandat, encapçalat per Pere Trias (ERC), van donar-hi conformitat de forma totalment injustificable lesionant greument l'interès general del poble. Ja durant aquest nou mandat, amb un nou equip de

govern format per dos membres del PSC que van estar a l'oposició durant les anteriors legislatures, votant favorablement en relació a les polèmiques obres, els tècnics municipals han certificat el final d'obra, donant per fet que estan acabades i el projecte està executat correctament.

La repercussió social de tot aquest desgavell és molt important. La violació de la llei d'accessibilitat va motivar una recollida massiva de signatures posant de relleu el descontentament popular. Però l'actual alcaldessa Joana Cobo (també d'ERC), que lidera el govern municipal gràcies a un pacte amb el PSC i que va deixar fora la candidatura més votada de l'ApV, no ha volgut fer-ne ressò.

La manca de tresoreria motivada pel pagament de les obres, unida al nefast estat de les finances municipals heretat de l'anterior consistori i adobada amb la incapacitat de l'actual equip de govern per fer i aplicar un pla d'ajust econòmic, va motivar, segons l'alcaldessa, la necessitat de doblar l'Impost de Béns Immobles (IBI), la qual cosa ha suposat un cop molt dur a les economies familiars del poble ja afectades per la crisi.

A la vista de tot això, ApV va presentar una instància a l'actual equip de govern per tal de protegir l'interès general del poble i poder demorar legalment el pagament fins a la completa execució del projecte i l'acompliment de la normativa vigent. Malgrat això, l'equip de govern va decidir fer efectiu aquest pagament per poder optar al cobrament d'una subvenció del pla de Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Tot i així, aquesta subvenció difícilment podrà ser cobrada per les mateixes irregularitats que ara es denuncien.

Per totes aquestes raons, i donant compliment al compromís adquirit de combatre totes les mostres de mal govern, Assemblea per Vilajuïga ha considerat oportú posar tots aquests fets en coneixement de l'Oficina Antifrau de Catalunya, esperant que esbrini si alguns dels fets denunciats tenen recorregut judicial.