L'Ajuntament de Cadaqués ha posposat fins a la tardor el debat sobre la tala dels plàtans de l'avinguda Caritat Serinyana, després del rebombori veïnal, polític i mediàtic que va suscitar la decisió de retirar 19 d'aquests arbres. "Ho deixem en 'stand-by'. Ens esperem a la tardor perquè ara ja se'ns ha tirat la temporada a sobre i han florit els arbres", ha explicat l'alcalde, Pep Lloret, que no descarta seguir endavant amb la tala de diversos plataners. També s'ha mostrat obert a estudiar nous estudis tècnics, malgrat que ja n'hi ha tres diferents sobre la taula. Per la seva part, l'oposició fa una crida al diàleg i urgeix l'equip de govern a retirar immediatament els exemplars morts, que xifren entre un i cinc, per tal de garantir la seguretat dels vianants.

L'oposició veïnal va aconseguir aturar a principis d'abril l'actuació municipal prevista de tala de 19 plataners de l'entrada del poble. Un grup d'activistes coordinats sota la plataforma 'Salvem ses arbres' van arribar a encadenar-se a algun dels exemplars per impedir els treballs de l'empresa contractada, que va negar-se a executar l'encàrrec municipal.

"Mala maror" política

Des d'aleshores, l'equip de govern liderat per Pep Lloret ha mantingut en pausa el projecte, que se sustenta en dos informes tècnics, que aconsellen la tala dels plataners morts. La dimissió del número dos del govern del poble, Xicu Saló, aquest dilluns ha reobert el debat polític sobre la tala. Malgrat que ERC assegura que el fins ara responsable d'Hisenda ha plegat per motius personals, alguns cercles apunten que la polèmica dels arbres hi ha tingut un paper determinant.

El mateix alcalde reconeix que "tot ha influït" i que la qüestió ha portat certa "mala maror" a l'equip de govern. Amb tot, treu ferro a la polèmica i es mostra confiat que els propers mesos la calma s'imposarà. "No m'he sentit sol, hi ha veïns que m'aturen per donar-me la raó", ha declarat.

Crítiques per manca de diàleg

El líder de l'oposició, Joan Figueras, reclama al govern que s'assegui a parlar del tema i assenyala que la falta de comunicació de l'Ajuntament genera "inquietud" veïnal. A més, s'ha mostrat partidari de replantar els arbres que calgui replantar per altres plataners o espècies de característiques similars. CDC accepta que cal retirar entre un i cinc dels arbres de l'avinguda Caritat Serinyana però no entén per què l'Ajuntament vol talar-ne una vintena; suggereixen que darrere de la decisió s'hi amaguen interessos comercials.