El republicà Salvi Güell ha recuperat, cinc anys després, l'alcaldia de Castelló d'Empúries gràcies a un pacte amb CiU. Aquest dijous al vespre ha rebut la vara que fins ara tenia Assumpció Brossa, que ha renunciat al càrrec i passarà a ser vicealcaldessa. Durant el ple extraordinari celebrat a la sala gòtica de l'ajuntament, Güell ha promès ser l'alcalde "de tothom, i no sols d'una part del municipi" i defugir els "enfrontaments". El nou pacte de govern, al costat de la federació nacionalista, els obligarà a "escoltar-se" mútuament, ha dit. Per la seva part, els representants de Plataforma Cívica i UDEM han carregat contra la fins ara alcaldessa i els regidors convergents per haver-los "traït". "Ens han donat una lliçó d'immoralitat", ha reblat José Manuel Gallego, de PC.

Güell ha estat nomenat alcalde de Castelló d'Empúries amb els vots favorables de nou dels 17 regidors del consistori municipal.

Ha comptat amb el suport dels regidors d'ERC i de tres dels quatre de CiU. I és que Agustí Ribera (Demòcrates) s'ha abstingut en el que ha estat el seu darrer ple, ja que ha renunciat a la seva acta de regidor en desacord amb el trencament de l'anterior executiu municipal.

Durant el ple extraordinari celebrat aquest dijous al vespre, hi ha hagut altres dues candidatures a l'alcaldia: la del líder de Plataforma Cívica, José Manuel Gallego, que ha tingut dos vots a favor (el seu i el de l'altre regidor que té el partit); i la de Jaume Moret, del PSC, que també s'ha votat a si mateix.

"Per imperatiu legal"

El republicà ha promès el càrrec "per imperatiu legal" i s'ha posat a disposició del Parlament i el president de la Generalitat per exercir l'"autodeterminació" del poble català i proclamar, al costat de les institucions, "l'Estat català lliure, sobirà i socialment just".

Güell, que ja va estar al capdavant de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries entre 2007 i 2011, es va proclamar vencedor de les darreres eleccions municipals. Per això, en el seu primer discurs com a alcalde, ha dit sentir-se "legitimat" per governar el poble. Ha dit que serà "l'alcalde de tots, i no de part del municipi" i que, en aquest sentit, defugirà els "enfrontaments" entre Castelló i Empuriabrava.

Prioritats de govern

La seva prioritat, ha avançat, serà desplegar una cartera de serveis "de qualitat" amb una càrrega fiscal "adequada" per als ciutadans. En el que queda de mandat, hauran de treballar colze a colze amb CiU, ha afegit, per posar en marxa nous projectes i alhora assentar els que ja s'han endegat els darrers deu mesos.

Brossa, d'alcaldessa a vicealcaldessa

L'alcaldessa sortint, Assumpció Brossa, ha ressaltat que CiU i ERC compartien "un 80% del programa electoral" i que, malgrat que després del 24-M no van segellar un pacte de govern amb els republicans, ara tenen "una segona oportunitat" per tirar endavant els reptes del poble gràcies a "un govern fort". Alhora, ha tret pit de la tasca empresa pel seu govern, que era a quatre forces, amb el PP, Plataforma Cívica i UDEM fins a l'expulsió dels dos regidors del PP.

Crítiques de Plataforma Cívica i UDEM

Precisament, els que fins ara havien estat els seus socis de govern s'han mostrat molt crítics amb Brossa. Tant Xavi Martínez, d'UDEM, com José Manuel Gallego, de Plataforma Cívica, han carregat amb força contra els tres regidors convergents.

Martínez els ha acusat d'haver tingut una actitud "covard" i ha augurat que acabaran sent "un zero a l'esquerra" en el govern liderat per Güell, que creu que en la seva anterior etapa com a alcalde va deixar el municipi en una situació "ruïnosa". Així mateix, ha atribuït directament a Brossa la desfeta del govern per "la falta de lideratge i ineptitud per solucionar problemes".

Per la seva part, Gallego ha lamentat haver pactat en el seu dia amb "els perdedors", en referència a CiU. S'ha mostrat convençut que "volen el poder a qualsevol preu". A més, ha criticat que Brossa segueixi tenint dedicació exclusiva fins al desembre per "costejar-se la jubilació". "El canvi de govern era innecessari. Malauradament, la legislatura passarà a la història com la de la traïció", ha etzibat.

Nou govern i nou cartipàs

El nou govern comptarà amb 10 regidors. Sis per ERC: Salvi Güell; Anna Massot, que serà la segona tinent d'alcalde; Roser Vitalla; Helena Solana; Josep Maria Canet; i Esther Piris. I quatre per CiU, Assumpció Brossa, Savi Canet, Margarita Gelabert i Anna Gusó, en substitució de Ribera. El nou cartipàs municipal s'estructurarà en tres grans àrees "transversals": alcaldia, territori i promoció. En la primera hi figuren Güell (alcalde), Brossa (primera tinent d'alcalde) i Massot (segona tinent d'alcalde). Les altres dues àrees s'han d'acabar de perfilar a l'espera de la incorporació definitiva de Gusó.

Güell va imposar-se el 24-M i va tractar de formar govern amb la segona força, CiU. Les negociacions no van fructificar i va tractar de governar en minoria, amb el regidor d'Entesa, però un pacte de darrera hora el va apartar de l'alcaldia. CiU, el PP, Plataforma Cívica i UDEM van conformar un executiu a quatre, que va caure per desavinences profundes entre els regidors populars i les altres tres formacions. Finalment, Brossa va expulsar els dos edils del PP. ERC va mostrar-se disposada a presentar una moció de censura, però va acabar entenent-se amb CiU.