Els alcaldes de l'Alt Empordà auguren un augment "significatiu" de la prostitució a la comarca arran de l'enduriment de les penes a França, en paraules del president del Consell Comarcal, Ferran Roquer. París va donar llum verda a principis d'abril a una nova llei que preveu sancions d'entre 1.500 i 3.700 euros per als que sol·licitin sexe a canvi de diners. Un canvi legislatiu que preocupa el territori per l'impacte que la mesura pugui tenir a l'altra banda de la frontera, tant a la carretera com en prostíbuls, amb els "problemes de seguretat ciutadana, trànsit i consum d'alcohol i drogues" que s'hi associen, segons Roquer. Una desena d'alcaldes es reunirà d'aquí a un mes per abordar la situació. Amb tot, l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, recorda que el marge d'actuació de l'administració local és limitat en aquest sentit i apel·la a la necessitat d'introduir modificacions en la normativa estatal vigent.

Els alcaldes de l'Alt Empordà temen que la penalització introduïda recentment a França porti encara més clients a Catalunya. I és que l'Assemblea Nacional francesa va aprovar a principis d'abril un canvi legislatiu per multar fortament els clients. Aquells que siguin enxampats contractant serveis sexuals hauran de pagar multes per valor de 1.500 euros, que s'incrementen fins als 3.750 en cas de reincidència.

Des del territori donen per fet que hi haurà un increment de la demanda dels serveis de la prostitució a la zona, tant en carretera com en prostíbuls. "Hi haurà més persones que estaran en situacions lamentables exercint la prostitució a la carretera. Si s'incrementa la demanda a prostíbuls també ens preocupa perquè porten associats problemes de seguretat ciutadana", ha reflexionat el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Ferran Roquer.

Per mirar d'avançar-se als efectes que pugui comportar aquesta norma, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà va constituir formalment aquest dilluns la comissió especialitzada en la matèria amb representants dels grups polítics. Tenen previst reunir una desena d'alcaldes afectats per la prostitució d'aquí a un mes. Una trobada que comptarà amb l'assistència del director dels serveis territorials d'Interior a la demarcació, Albert Ballesta, i d'altres experts aplegats sota la Taula Tècnica de la Prostitució.

Els alcaldes, però, lamenten la minsa capacitat que tenen per fer front a aquesta situació. "Encara que aprovem mocions, no és suficient", recorda la màxima responsable de l'Ajuntament de la Jonquera, Sònia Martínez, que assegura sentir-se "impotent" davant la problemàtica. No obstant això, l'objectiu de la comissió del Consell Comarcal de l'Alt Empordà serà teixir complicitats perquè diputats i senadors de les Corts Generals espanyoles impulsin en la propera legislatura modificacions al codi penal o a la llei estatal vigent. A parer seu, cal que el que fins ara es considera com una sanció administrativa passi a ser un delicte penal, i que es criminalitzin clients i proxenetes, i no pas a les noies que exerceixen la prostitució.