26 de abril de 2016
26.04.2016
Carrtera N-II

El radar de tram entre Agullana i Capmany a l'N-II es posarà en servei aquest any

Jané: "Posarem els radars en llocs on hi haguem tingut accidents per excés de velocitat per evitar-los"

26.04.2016 | 20:10
El conseller Jané durant la seva compareixença.

El conseller d´Interior, Jordi Jané, ha comparegut aquesta tarda davant la Comissió de Seguretat Viària al Parlament de Catalunya on ha informat del balanç de sinistralitat a les carreteres catalanes de l´any 2015 i dels primers mesos del 2016 i on ha plantejat les propostes i actuacions de millora per a aquest any. Entre els anuncis que ha fet hi ha la de la pposada en funcionament de diversos radars de tram, entre elles el de la N-II entre Capmany i Agullana, a l'N-II.

El conseller ha començat la seva compareixença explicant el Pla Estratègic de Seguretat Viària 2014-2020, un pla que ja en la passada legislatura va ser presentat al Parlament, que ha estat pioner a Catalunya, i que detalla el camí a seguir en els pròxims anys per reduir la sinistralitat i complir escrupolosament amb els nous mandats que marca la Unió Europea: la reducció del nombre de morts en accidents de trànsit en un 50% respecte del 2010, i altres objectius més específics com, per exemple, la reducció del 40% del nombre de ferits greus amb seqüeles de per vida i la reducció del 60% del nombre d´infants morts. "Tenim un objectiu final d´acord amb Europa: la Visió Zero l´any 2050, és a dir, l´absència total de víctimes mortals i ferits greus amb seqüeles a les nostres carreteres i ciutats, i estem disposats a complir-lo". "No volem relaxar-nos gens, allò que ara veiem com una utopia ho puguem veure com una realitat", ha dit el conseller.

Jané ha explicat que "aquest any 2016 el nombre d´accidents ha estat menor al que teníem en les mateixes dates l´any 2015. Concretament, a 25 d´abril, ahir, havíem tingut a Catalunya 33 accidents amb víctimes mortals i l´any passat en les mateixes dates en teníem 9 més, 42. Tenim per tant un 21,4% menys d´accidents mortals en aquests primers quatre mesos de l´any, però, en canvi, hem de lamentar 53 persones mortes davant les 49 de l´any passat. Són 4 víctimes mortals més. Cal tenir en compte que si no haguéssim tingut els dos accidents múltiples de Freginals i de Ponts de Molins les víctimes mortals serien 33, 16 menys que l´any passat, ja que en aquests 2 accidents hi ha hagut 20 persones mortes", ha matisat. I concretament, en aquests dos accidents greus, el conseller ha posat de relleu com a causa d´accident el factor humà.

El titular d´Interior s´ha referit també a la sinistralitat a la carretera N-340, on l´any passat van morir 19 persones. "Aquest any s´estan fent actuacions en aquesta via que estan canviant la tendència, i s´estan reduint els morts. L´any passat a dia d´avui portàvem 7 i enguany 1, malauradament".

Pel que fa als factors concurrents en accidents de trànsit, el conseller ha posat sobre la taula dades de l´Institut de Medicina Legal de l´any 2015 de les autòpsies a víctimes mortals de trànsit: "de cada 100 conductors morts, 45 han donat positius en alcohol o drogues, i això és molt. Estem parlant de gairebé la meitat", ha dit.

El conseller també s´ha referit a les distraccions amb el mòbil, un altre dels factors concurrents en accidents amb morts i ferits greus. "Usar el mòbil mentre conduïm és absolutament perillós i nefast, i provoca morts i accidents. El mòbil ens pot ajudar quan viatgem en cotxe en moltes ocasions, però l´ús inadequat dels conductors no és admissible".

En aquest sentit, Jané ha destacat que les distraccions, sobretot per l´ús del mòbil, són la primera causa de l´accidentalitat, el 31% del total.

Propostes de millora en la seguretat viària

El titular d´Interior ha avançat les propostes de millora en la seguretat viària i ha anunciat que "per aquest any s´instal·laran noves càmeres de control per detectar l´ús del telèfon mòbil en la conducció i el desús dels sistemes de seguretat passiva, sobretot el cinturó, i es prioritzarà en els plans de vol d´helicòpter les tasques de vigilància i control per detectar i sancionar aquells conductors infractors en aquestes casuístiques".

Jané també ha explicat que com a mesures principals "la instal·lació molt important de nous radars per tram a Catalunya. Ara n´hi ha 11 i d´aquí a un any n´hi haurà 30, i els col·locarem en llocs on hem comprovat que hi ha morts o ferits greus"

Concretament, els primers 10 nous radars de tram s´ubicaran a l´autovia A-7 a Tarragona (entre Vila-seca i Altafulla), a la carretera C-16 a Cercs (entre Bagà i Berga), en un altre punt de la carretera C-16 a Sant Cugat del Vallès (entre Terrassa i Barcelona), a la Nacional II entre Capmany i Agullana i a la carretera C-66 entre Corçà, Flaçà i Sant Joan de Mollet.

Abans que acabi l´any posarem 9 trams més: dos a Lleida a l´autovia A-2 entre Vilagrassa i Tàrrega, dos més també a l´autovia A-2 entre Argençola i Jorba, encara un altre a l´autovia A-2 però entre Sant Vicenç dels Horts i Pallejà (sentit Lleida), dos més a Vilanova i la Geltrú a la carretera C-31, un a la carretera C-17 entre Parets del Vallès i Lliçà d´Amunt i un també a l´autopista AP-7 entre Barberà del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda.

"Posarem els radars en llocs on hi haguem tingut accidents per excés de velocitat per evitar-los", ha dit.

D´altra banda, el conseller ha advertit que "hem de tornar a llançar una campanya preventiva i de comunicació sobre els efectes de l´alcohol, les drogues i també els psicofàrmacs, perquè la seva influència en la conducció no va a la baixa".

El titular d´Interior també ha avançat els resultats de la macro-campanya de control de velocitat que es va realitzar la setmana passada a les carreteres catalanes. Jané ha informat que es van realitzar 290 controls de velocitat, amb un total de 207.271 vehicles controlats. D´aquest total es van denunciat 4.526 conductors infractors. És a dir un 2,18% excedia la velocitat reglamentària.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema