El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha comparegut aquesta tarda davant la Comissió de Seguretat Viària al Parlament de Catalunya on ha informat del balanç de sinistralitat a les carreteres catalanes de l’any 2015 i dels primers mesos del 2016 i on ha plantejat les propostes i actuacions de millora per a aquest any. Entre els anuncis que ha fet hi ha la de la pposada en funcionament de diversos radars de tram, entre elles el de la N-II entre Capmany i Agullana, a l'N-II.

El conseller ha començat la seva compareixença explicant el Pla Estratègic de Seguretat Viària 2014-2020, un pla que ja en la passada legislatura va ser presentat al Parlament, que ha estat pioner a Catalunya, i que detalla el camí a seguir en els pròxims anys per reduir la sinistralitat i complir escrupolosament amb els nous mandats que marca la Unió Europea: la reducció del nombre de morts en accidents de trànsit en un 50% respecte del 2010, i altres objectius més específics com, per exemple, la reducció del 40% del nombre de ferits greus amb seqüeles de per vida i la reducció del 60% del nombre d’infants morts. “Tenim un objectiu final d’acord amb Europa: la Visió Zero l’any 2050, és a dir, l’absència total de víctimes mortals i ferits greus amb seqüeles a les nostres carreteres i ciutats, i estem disposats a complir-lo”. “No volem relaxar-nos gens, allò que ara veiem com una utopia ho puguem veure com una realitat", ha dit el conseller.

Jané ha explicat que “aquest any 2016 el nombre d’accidents ha estat menor al que teníem en les mateixes dates l’any 2015. Concretament, a 25 d’abril, ahir, havíem tingut a Catalunya 33 accidents amb víctimes mortals i l’any passat en les mateixes dates en teníem 9 més, 42. Tenim per tant un 21,4% menys d’accidents mortals en aquests primers quatre mesos de l’any, però, en canvi, hem de lamentar 53 persones mortes davant les 49 de l’any passat. Són 4 víctimes mortals més. Cal tenir en compte que si no haguéssim tingut els dos accidents múltiples de Freginals i de Ponts de Molins les víctimes mortals serien 33, 16 menys que l’any passat, ja que en aquests 2 accidents hi ha hagut 20 persones mortes”, ha matisat. I concretament, en aquests dos accidents greus, el conseller ha posat de relleu com a causa d’accident el factor humà.

El titular d’Interior s’ha referit també a la sinistralitat a la carretera N-340, on l’any passat van morir 19 persones. “Aquest any s’estan fent actuacions en aquesta via que estan canviant la tendència, i s’estan reduint els morts. L’any passat a dia d’avui portàvem 7 i enguany 1, malauradament”.

Pel que fa als factors concurrents en accidents de trànsit, el conseller ha posat sobre la taula dades de l’Institut de Medicina Legal de l’any 2015 de les autòpsies a víctimes mortals de trànsit: “de cada 100 conductors morts, 45 han donat positius en alcohol o drogues, i això és molt. Estem parlant de gairebé la meitat”, ha dit.

El conseller també s’ha referit a les distraccions amb el mòbil, un altre dels factors concurrents en accidents amb morts i ferits greus. “Usar el mòbil mentre conduïm és absolutament perillós i nefast, i provoca morts i accidents. El mòbil ens pot ajudar quan viatgem en cotxe en moltes ocasions, però l’ús inadequat dels conductors no és admissible”.

En aquest sentit, Jané ha destacat que les distraccions, sobretot per l’ús del mòbil, són la primera causa de l’accidentalitat, el 31% del total.

Propostes de millora en la seguretat viària

El titular d’Interior ha avançat les propostes de millora en la seguretat viària i ha anunciat que “per aquest any s’instal·laran noves càmeres de control per detectar l’ús del telèfon mòbil en la conducció i el desús dels sistemes de seguretat passiva, sobretot el cinturó, i es prioritzarà en els plans de vol d’helicòpter les tasques de vigilància i control per detectar i sancionar aquells conductors infractors en aquestes casuístiques”.

Jané també ha explicat que com a mesures principals "la instal·lació molt important de nous radars per tram a Catalunya. Ara n’hi ha 11 i d’aquí a un any n’hi haurà 30, i els col·locarem en llocs on hem comprovat que hi ha morts o ferits greus"

Concretament, els primers 10 nous radars de tram s’ubicaran a l’autovia A-7 a Tarragona (entre Vila-seca i Altafulla), a la carretera C-16 a Cercs (entre Bagà i Berga), en un altre punt de la carretera C-16 a Sant Cugat del Vallès (entre Terrassa i Barcelona), a la Nacional II entre Capmany i Agullana i a la carretera C-66 entre Corçà, Flaçà i Sant Joan de Mollet.

Abans que acabi l’any posarem 9 trams més: dos a Lleida a l’autovia A-2 entre Vilagrassa i Tàrrega, dos més també a l’autovia A-2 entre Argençola i Jorba, encara un altre a l’autovia A-2 però entre Sant Vicenç dels Horts i Pallejà (sentit Lleida), dos més a Vilanova i la Geltrú a la carretera C-31, un a la carretera C-17 entre Parets del Vallès i Lliçà d’Amunt i un també a l’autopista AP-7 entre Barberà del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda.

“Posarem els radars en llocs on hi haguem tingut accidents per excés de velocitat per evitar-los”, ha dit.

D’altra banda, el conseller ha advertit que “hem de tornar a llançar una campanya preventiva i de comunicació sobre els efectes de l’alcohol, les drogues i també els psicofàrmacs, perquè la seva influència en la conducció no va a la baixa”.

El titular d’Interior també ha avançat els resultats de la macro-campanya de control de velocitat que es va realitzar la setmana passada a les carreteres catalanes. Jané ha informat que es van realitzar 290 controls de velocitat, amb un total de 207.271 vehicles controlats. D’aquest total es van denunciat 4.526 conductors infractors. És a dir un 2,18% excedia la velocitat reglamentària.