Més persones grans que viuen soles i que tenen pocs recursos econòmics. Càritas Diocesana de Girona ha detectat, durant el darrer any, un increment de les demandes de la gent gran de les comarques gironines i alerten que, sovint, hi ha "pobresa amagada" perquè les pensions baixes fan difícil cobrir les necessitats alimentàries, d'habitatge o d'energia. En concret, durant el 2015 l'entitat ha atès un 20% més de persones grans a domicili. Un 78% tenen més de 80 anys i set de cada deu persones viuen soles. Durant la presentació de la memòria, Càritas també ha fet una crida a trencar amb la "pobresa intergeneracional", una mena d'espiral que fa que moltes vegades fills de famílies amb pocs recursos es converteixin en adults pobres.

La millora de les xifres macroeconòmiques no s'ha traduït en una disminució de la pobresa a les comarques gironines. Al contrari, Càritas Diocesana de Girona conclou que la crisi econòmica ha cronificat la pobresa i l'ha convertit en severa per a moltes famílies. Segons la memòria del 2015 de l'entitat, quatre de cada deu famílies ateses no tenen cap tipus d'ingrés. I aquesta dada, lluny de ser més suau que la de l'any anterior, ha empitjorat un 2%.

La memòria recull que ha augmentat la desigualtat perquè les persones pobres "s'estan quedant enrere". "S'està eixamplant l'escletxa i els problemes s'estan convertit en crònics", ha explicat el secretari general de l'entitat, Martí Batllori. Segons dades de les 48 Càritas de la diòcesi, el 40% dels usuaris fa més de dos anys que necessiten suport, la mitjana d'atenció és de nou intervencions l'any per diversos motius (quan abans n'eren sis) i quasi la meitat han precisat ajuda de més d'un projecte.

"La crisi ha consolidat la pobresa, sí que hi ha gent que en surt, però ho fa de manera molt precària", ha explicat el director de Càritas, Ramon Barnera, que apunta que tot i que hi ha hagut una "estabilització" en el nombre d'atesos per l'entitat, no ha disminuït "el dramatisme ni la profunditat de la pobresa". Càritas conclou que l'origen d'aquestes situacions de desigualtat és sempre la manca d'una feina digna perquè s'ha consolidat la figura del "treballador pobre", que té una feina però cobra poc i no pot arribar a final de més ni cobrir les necessitats.

Sols i pobres

Un dels col·lectius en els que Càritas ha posat el focus són la gent gran de les comarques gironines. Durant el 2015, el programa específic per a jubilats ha atès 873 persones, 70 més que l'any anterior i el triple que fa deu anys. Segons ha explicat Batllori, van començar a centrar-se en la gent gran sola, amb programes d'acompanyament o amb la iniciativa que fa que joves 'adoptin' un avi. Arran d'aquests projectes, però, han anat aflorant situacions de pobresa també entre els jubilats.

Molts estiren les pensions com xiclets per intentar ajudar fills sense feina i altres no cobren prou per cobrir totes les despeses d'aliments, habitatge i energia. El bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha alertat també que no descarten en els propers anys detectar també problemes per pagar medicaments.

L'entitat ha beneficiat durant el 2015 59.562 persones, un 259% més que el 2014 i un 83% més que el 2011. Més de la meitat dels usuaris són dones i un 77% de les persones ateses no treballen.