El Govern ha concedit ajuts per pagar factures d´aigua, llum i gas a 3.770 famílies, 380 menys de les que ho havien sol·licitat. Són dades que ha ofert el conseller d´Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, en resposta a una pregunta parlamentària. Baiget ha posat sobre la taula diversos arguments per justificar la diferència. Un dels més destacats ha estat la complexitat que comporta la tramitació de l´expedient en qüestió. Segons ha dit, aquesta complexitat ve donada perquè l´ajuda no s´ha pogut canalitzar a través d´un fons. I aquest fons no s´ha pogut articular, "en bona mesura", pels recursos presentats pel govern espanyol "contra les lleis que en preveien la creació".

"El fet que l´ajuda no s´hagi pogut canalitzar a través d´un fons i s´hagi hagut d´articular formalment a través d´una subvenció ha incrementat el nivell de complexitat de la seva gestió, perquè aquesta forma requereix més documents per a la seva tramitació", ha indicat Baiget en seu parlamentària.

Després ha recordat que el fons no s´ha pogut articular "degut, en bona mesura, als recursos presentats pel govern espanyol contra les lleis que en preveien la creació".

Així, com a "conseqüència" d´aquesta major complexitat en la tramitació, en la data de tancament de la convocatòria, el termini de la qual va ser entre l'1 de setembre i el 15 d´octubre del 2015, les empreses subministradores "no disposaven de tota la documentació requerida en el moment de presentar la sol·licitud".

Baiget ha adduït altres raons, com ara que en alguns casos "hi ha hagut dificultats" en la localització de les persones destinatàries dels ajuts. O també la necessitat de tramitar i resoldre la convocatòria en un termini "relativament curt", que "va dificultar" poder obtenir tota la documentació requerida.

El conseller ha desglossat per comarques el nombre d´ajuts atorgats. Les cinc primeres posicions les ocupen el Barcelonès, amb 658 ajuts; el Baix Llobregat, amb 374; l´Alt Empordà, amb 247; el Gironès, amb 236, i el Bages, amb 216.