El govern francès vol allargar l'estat d'emergència declarat al país arran dels atacs terroristes del novembre almenys dos mesos més, és a dir, que els controls fronterers s'estendrien fins a finals de juliol. Així ho ha expressat aquest dimecres el primer ministre, Manuel Valls, en una entrevista a la cadena 'France Info'. "L'estat d'urgència no pot ser permanent, però hem de garantir plenament la seguretat de grans esdeveniments com l'Eurocopa de futbol i el Tour de França", ha defensat. La proposta haurà de ser ratificada pel Consell d'Estat i portada després a votació al Parlament. La mesura preventiva havia d'acabar el 26 de maig després d'ampliar-se en dues ocasions anteriors. Comerciants de la zona nord de l'Alt Empordà han alertat repetidament de la davallada del negoci com a conseqüència d'aquests controls a la frontera.

"És un fet que, durant l'Eurocopa 2016, hi haurà estadis i zones de fans plenes. Coincidint amb grans esdeveniments com aquest de futbol i el Tour de França, hem considerat, amb el president de la República i el ministre de l'Interior, que cal prolongar dos mesos l'estat d'emergència". D'aquesta manera ha justificat el primer ministre gal, Manuel Valls, la intenció del seu govern d'allargar fins al juliol l'estat d'emergència, que implica una intensificació dels controls d'entrada i sortida del país.

Una mesura extraordinària que ha provocat el rebuig de part de la població francesa, que s'hi ha manifestat en contra en diverses ocasions. L'executiu francès argumenta que la decisió obeeix a motius de seguretat i de prevenció. Per la seva part, organismes com el Consell d'Europa, posen en dubte els efectes aconseguits en matèria de lluita antiterrorista i adverteixen que, per contra, s'ha limitat "fortament" l'exercici de les llibertats fonamentals.

Avís dels comerços altempordanesos

Els controls restrictius han provocat en diverses ocasions cues quilomètriques a la frontera i una davallada de les vendes i de turistes francesos en indrets com La Jonquera, segons indiquen les associacions de comerciants locals. Només al Nadal, van registrar una caiguda d´entre el 30 i el 40% de la seva activitat habitual respecte a campanyes anteriors.

Davant d'aquesta situació, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà va decidir impulsar una reunió amb representants de diferents administracions locals, empresaris, associacions del món turístic i comercial de l'Alt Empordà i de les comarques gironines per estudiar i trobar possibles solucions a aquesta problemàtica. Una reunió a la qual no van convidar entitats, institucions o administracions franceses.

La patronal gironina FOEG també va traslladar al cònsol francès, Edouard Beslay, la seva "inquietud" per l'"impacte negatiu" que tenen sobre el turisme i el comerç mesures d'aquestes característiques. En la reunió que van mantenir fa uns dies, Beslay es va mostrat optimista en relació amb la temporada estiuenca: "res no fa pensar que s'hagin de repetir els controls a la frontera", va dir aleshores. Es calcula que, cada estiu, deu milions de francesos creuen la frontera de la Jonquera per passar les vacances a Catalunya.