El cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Josep Milan, ha lamentat que "l'estat de vigilància i alerta permanent" davant l'amenaça jihadista s'estigui instal·lant "en situació de normalitat". Per al cap del cos, això "mai" hauria de passar. Durant l'acte del Dia de les Esquadres, Milan també ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat a la ciutadania, defensant la feina que fa el cos en la lluita contra l'integrisme islàmic. El comissari també ha aprofitat el seu discurs per assegurar que la seguretat a les carreteres és un repte que s'ha d'afrontar "de manera més ferma", arran dels últims accidents mortals que s'han registrat a la demarcació (fent referència explícita a les set víctimes de Pont de Molins). Milan creu que dins "aquesta batalla contra accions i conductes individuals" cal endurir la llei contra els infractors temeraris i també fer que els conductors substituts assumeixin més responsabilitats.

Estat permanent d'alerta però, al costat d'això, missatge de tranquil·litat a la ciutadania. El cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Josep Milan, no ha passat per alt l'amenaça jihadista durant el seu parlament amb motiu del Dia de les Esquadres. Milan ha recordat que la seguretat "és un bé fràgil" i que el seu equilibri amb les llibertats, en ocasions, es torna asimètric quan apareixen "nous riscos i amenaces greus" com les de l'integrisme islàmic.

El comissari ha recordat que els atacs a París i Brussel·les han obligat tant els mossos com la resta de cossos policials a reforçar la seguretat, i que això s'ha traduït "en un estat de vigilància i alerta permanent que mai s'hauria d'instal·lar en situació de normalitat". Milan ha fet incís en què el nivell 4 d'alerta terrorista obliga a intensificar esforços contra la lluita terrorista, però al costat d'això també ha demanat a la ciutadania que estigui "tranquil·la" i que no deixi de fer res del dia a dia.

"Malgrat que el nivell d'alerta s'hagi instaurat dins la normalitat, allò que m'agradaria traslladar als ciutadans és que nosaltres estem treballant perquè no passi res", ha dit en referència al jihadisme. I ha insistit: "La col·laboració entre les forces policials dóna fruits i això és important que es vegi: a les comarques gironines estem fent molta feina".

Durant el seu parlament, el comissari també ha aprofitat per passar balanç al 2015. El cap dels mossos ha recordat que al llarg de l'any passat, com ja es va fer públic, s'han aconseguit reduir xifres negres com ara els delictes contra les persones o el patrimoni.

En referència als assalts violents, Milan ha insistit que els Mossos d'Esquadra tenen "molt presents" aquests delictes, que "envaeixen l'espai de la intimitat de les persones", i ha recordat que s'ha muntat un pla operatiu específic (POE) juntament amb policies locals per fer-hi front. "Lluitem contra una delinqüència local i forània activa", ha precisat.

"Batalla contra accions i conductes individuals"

Al llarg del parlament, el cap dels mossos a Girona també ha insistit en la necessitat "d'afrontar de forma més ferma el repte de la seguretat viària". Josep Milan ha recordat que durant els darrers cinc anys s'han aconseguit reduir gairebé un 30% els morts i ferits a l'asfalt, però que això "no ens fa sentir satisfets" perquè cal continuar lluitant contra la sinistralitat a les carreteres.

Milan ha recordat el tràgic accident que va deixar set morts a l'N-II al seu pas per Pont de Molins (Alt Empordà) i ha llançat dos missatges clars. Un, al cos dels Mossos d'Esquadra; l'altre, a la ciutadania. "Estem convençuts que com a policies tenim molt a fer des de les nostres obligacions i responsabilitats en l'aplicació dels protocols i l'actual marc normatiu; però aquesta batalla contra accions i conductes individuals només la guanyarem amb la implicació de la societat, per aconseguir que ningú perdi la vida a les carreteres", ha dit.

En aquest punt, el comissari s'ha mostrat a favor d'endurir la llei contra els infractors temeraris. A més, també considera que caldria incrementar la responsabilitat dels conductors substituts (en referència a l'accident mortal de Fornells de la Selva).

El cap de la Regió Policial, però, també ha defensat l'actuació dels Mossos d'Esquadra. Milan assegura que els policies compleixen els protocols vigents i que, en cap cas, els poden modificar de manera unilateral perquè això seria "prevaricar". Milan ho ha exemplificat dient que els mossos no poden fer "detencions preventives" perquè "si la llei no ho marca clarament", la policia no pot emmanillar els infractors.

Noves convocatòries de places

El delegat del Govern, Eudald Casadesús, que també ha participat a l'acte, també ha fet esment al jihadisme. "Heu de fer front a nous escenaris, a un terrorisme que s'ha globalitzat, a una nova delinqüència organitzada i a uns avenços tecnològics que no concedeixen cap treva; i segur que sereu capaços de fer-ho", ha dit dirigint-se als mossos. I a l'hora de fer front a l'amenaça de l'integrisme, Casadesús també ha reclamat "el ple dret" que té la policia catalana d'ocupar "el lloc que li correspon" al costat de les altres policies europees.

En referència a la situació del cos, el delegat del Govern a Girona també ha reiterat el compromís d'Interior de treure noves convocatòries de Mossos d'Esquadra. Casadesús entén que, dins les noves places d'agents, se n'han d'oferir d'específiques per a les comarques gironines.

El comissari Josep Milan ha admès que seria "desitjable" tenir més mossos, perquè hi ha "necessitat" i perquè el cos policial pateix "una descapitalització de recursos" que és "normal" en una organització tan gran, perquè hi ha agents que es jubilen i cal suplir les seves places amb més policies.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha subratllat que la col·laboració entre policies és "clau" per reduir la delinqüència i per afrontar "els riscos de seguretat tant locals com globals".

Durant l'acte del Dia de les Esquadres, que s'ha celebrat a l'Auditori-Palau de Congressos, s'han entregat 258 felicitacions, quinze diplomes i una placa a mossos de les diferents comissaries de la Regió Policial, a agents d'altres cossos policials, a serveis mèdics, a agents rurals i a ciutadans.