El departament d´Interior aplicarà un programa operatiu especial als barris de Sant Joan i el Culubret de Figueres, que implicarà un reforç de la vigilància i la investigació a la zona. Així ho ha dit l´alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, aquest dimarts al vespre després d´haver participat en una reunió amb el conseller d´Interior, Jordi Jané, responsables dels Mossos d´Esquadra i la Guàrdia Urbana de Figueres, i representants de tots els grups del consistori. En la trobada, d´unes dues hores, Jané s´ha compromès a destinar tots els recursos policials a l´abast per abordar la problemàtica a l´oest de la capital altempordanesa. Felip ha assenyalat la necessitat d´elaborar un "pla integral" a la zona amb la implicació dels departaments de Territori, Benestar Social i Ensenyament.

Màxima representació institucional a la reunió celebrada aquest dimarts al vespre a la seu de la conselleria per abordar la situació al barri de Sant Joan. La trobada va decidir convocar-se després del tiroteig sense ferits registrat a finals de març a l´encreuament entre els carrers Doctor Fleming i Doctor Ochoa.

Per part del departament, hi han acudit el conseller d'Interior, Jordi Jané; el director general dels Mossos d´Esquadra, Albert Batlle; el comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero; el delegat d´Interior a Girona, Albert Ballesta; el cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Josep Milan; i el cap de l´Àrea Bàsica Policial de Figueres, l´inspector Alfons Sánchez. L´Ajuntament de Figueres també ha tingut una àmplia representació, amb l´alcaldessa, Marta Felip, al capdavant; el primer tinent d´alcalde, Pere Casellas; i regidors de totes les forces del consistori, així com dirigents de la Guàrdia Urbana.

La trobada ha servit perquè els representants municipals coneguessin de primera mà l´actuació que la policia catalana ha estat desenvolupant a la zona els últims temps i, sobretot, per ratificar el compromís del Govern de reforçar la presència policial als barris de Sant Joan i el Culubret.

Programa operatiu especial

Hi haurà un programa operatiu especial amb una sèrie de mesures "que no es poden explicar", segons ha dit Felip, i és que el seu èxit depèn del seu secretisme. "Esperem que donin fruits en els pròxims mesos", ha expressat. En qualsevol cas, Jané hi abocarà tots els "recursos disponibles" en termes de vigilància i investigació, ha promès l´alcaldessa.

Pla integral amb la implicació de més conselleries

En paral·lel, Felip ha destacat que, més enllà de l´actuació policial, cal dissenyar un "pla integral" per abordar la situació a l´oest de la ciutat, que impliqui els departaments de Territori, Habitatge, Benestar Social i Ensenyament perquè es vol atacar "tant el cultiu i el tràfic de drogues com l´absentisme escolar". Una visió compartida per Interior, ha precisat.

L´alcaldessa s´ha mostrat convençuda que el següent pas ha de venir per les mesures urbanístiques i en matèria d´habitatge. Felip ha exigit també una "major sensibilitat" a la judicatura i la fiscalia davant les actuacions que s´hagin d´emprendre al barri de Sant Joan. En aquest sentit, properament hi haurà una reunió amb el president de l´Audiència Provincial de Girona.

La ciutat està "preocupada"

La ciutat està "molt preocupada" per la realitat que es dóna en aquests indrets i no estarà satisfeta fins que hi hagi "resultats concrets i sensibles en la convivència i en la situació de neteja dels carrers", ha dit. Felip ha assenyalat que esperen veure "un canvi de tendència" properament, tot i que ha admès que li agradaria veure resultats "més ràpids", ja que la problemàtica ha "empitjorat" al llarg dels darrers sis anys.