A finals del mes de març es va tancar el termini per a la presentació de sol·licituds d´ajut del programa Leader en la convocatòria 2016. Aquests ajuts, finançats pel Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), estan adreçats a petites i mitjanes empreses i permeten obtenir fins a un màxim d´un 40% de subvenció a fons perdut d´inversions per a la creació, millora o ampliació de negocis. Els ajuts Leader són gestionats al nostre territori pel grup d´acció local ADRINOC, que engloba 75 municipis de les comarques de l´Alt Empordà, la Garrotxa, Osona, el Gironès, la Selva i el Pla de l´Estany.

Concretament, els municipis de l´Alt Empordà que formen part de l´àmbit d´actuació d´ADRINOC són els següents: Agullana, Albanyà, Bàscara, Biure, Boadella i les Escaules, Borrassà, Cabanelles, Cantallops, Capmany, Cistella, Darnius, Espolla, Garrigàs, Garriguella, Lladó, Maçanet de Cabrenys, Masarac, Mollet de Peralada, Navata, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Palau-saverdera, Pau, Pontós, Rabós, Riumors, Sant Climent Sescebes, Sant Llorenç de la Muga, Sant Miquel de Fluvià, Siurana, Terrades, Torroella de Fluvià, La Vajol, Ventalló, Vilajuïga, Vilamacolum, Vilamaniscle, Vilanant i Vilaür.

Enguany, la partida pressupostària global d´ADRINOC per donar suport a aquests projectes és de 668.642,24 euros. El grup d´acció local d´aquest àmbit territorial ha fet un balanç molt positiu d´aquesta convocatòria, ja que s´han rebut un total de 96 sol·licituds d´ajut (concretament 22 de l´Alt Empordà), amb projectes d´inversió que superen en el seu conjunt els 10 milions d´euros, molt per sobre de les expectatives previstes inicialment.

Això demostra, a criteri d´ADRINOC, que "ens trobem en un bon moment de dinamisme empresarial i que les empreses i emprenedors s´animen a tirar endavant nous projectes. Ara doncs, arriba la feina de revisió de totes les sol·licituds, per comprovar que totes elles compleixin els requisits. I a partir d´aquí caldrà valorar els projectes, per veure finalment quins d´ells aconsegueixen tenir una valoració suficient per a rebre aquests ajuts".

El vicepresident del Consell de l´Alt Empordà i conseller comarcal del programa Leader, Joaquim Felip, assenyala que "de les 22 empreses de l´Alt Empordà que han demanat ajut, la meitat són activitats econòmiques en funcionament i que, per tant, es volen ampliar, millorar o consolidar i l´altra meitat procedeixen de nous emprenedors. Cal recordar que el programa Leader es va ampliar l´any passat a 14 nous municipis de la comarca i el resultat obtingut és altament satisfactori ja que 15 dels 22 projectes presentats procedeixen d´aquestes poblacions. Això demostra que la lluitat que vàrem dur a terme des del Consell Comarcal per aconseguit aquesta ampliació es trobava plenament justificada".