Les actuacions de l'Agència Catalana del Consum han permès retornar 14,5 MEUR a gironins afectats per les preferents de Catalunya Caixa, en el període que va des del 2013 fins al primer trimestre de 2015. Un 62% dels casos s'han solucionat satisfactòriament a través de processos de mediació -que eviten arribar als jutjats- i amb un total de 1.336 laudes resolts. Durant el 2015, els consumidors gironins han presentat 2.570 reclamacions a les diferents oficines comarcals (un 19% menys que el 2014). Quatre de cada deu casos són contra empreses de telecomunicacions i internet. La mediació s'ha demostrat com una eina eficaç per resoldre conflictes. Per exemple, en l'àmbit de les telecomunicacions, un 66,5% dels casos s'han solucionat per aquesta via.

Una de les funcions de l'Agència Catalana de Consum des del 2013 ha estat fer costat als consumidors que havien patit el cas de les preferents. Concretament, l'organisme ha gestionat les queixes i reclamacions dels afectats per Catalunya Caixa. Aquest procés s'ha tancat durant el primer trimestre del 2015 i, en conjunt, s'han resolt 1.336 casos per laudes a les comarques gironines (en el darrer any se n'han tancat els darrers 35). Això ha suposat que els consumidors recuperin fins a 14.467.000 euros.

La directora de l'Agència Catalana del Consum (ACC), Montserrat Ribera, ha explicat que el nivell de resolució dels casos tramitats ha estat del 62%. Això vol dir que, sense arribar a portar el cas davant la justícia, sis de cada deu afectats han aconseguit recuperar els diners que havien invertit en aquest producte financer d'alt risc. Segons ha reconegut Ribera, el procés es pot donar pràcticament per tancat tot i que ha reconegut que encara queden alguns expedients pendents de mediació que esperen tancar aquest 2016.

Els sectors amb més reclamacions

Aquesta és una de les dades que s'ha explicat aquest dilluns durant la presentació de la Memòria d'Actuacions de l'ACC a Girona al llarg del 2015. Durant tot l'any passat, els gironins van presentar 2.570 reclamacions, un 19,2% menys que l'any anterior. Segons Ribera, aquesta davallada ve donada perquè el conflicte de les preferents ja s'ha resolt i, en anys anterior, havia generat moltes queixes.

Com és habitual en d'altres exercicis, el sector que més reclamacions acumula continua essent el de les telecomunicacions i internet, amb quatre de cada deu reclamacions presentades a la demarcació. Segons la directora, és habitual que aquests sectors acumulin més queixes perquè també són àmbits que aglutinen molts contractes. "A totes les cases tothom té mòbil o una línia d'ADSL", ha manifestat. Tot i això, ha volgut destacar que la majoria d'empreses estan adherides a la junta d'arbitratge i que la mediació funciona. Durant el 2015, un 66% dels casos s'han resolt per la via extrajudicial pel que fa a l'àmbit de les telecomunicacions.

Després del sector de les telecomunicacions, els àmbits que més reclamacions acumulen són els subministraments bàsics (aigua, llum i gas) amb el 22,3%; els serveis generals de consum (13,9%); els béns de consum/productes (10,9%), el transport (6,2%); els serveis financers (3,7%) i la restauració i establiments turístics (1,6%).

Les empreses que més reclamacions acumulen a les comarques gironines (per aquest ordre) són Telefònica, Endesa, Orange, Vodafone, Gas Natural, Jazztel, Iberdrola, Vueling, Ryanair o Media Markt Girona.

L'efectivitat de la mediació

Ribera ha destacat que la mediació és una eina eficaç per resoldre els problemes i evitar que els casos arribin als tribunals, amb el col·lapse que ja pateix la justícia. En aquest sentit, la memòria recull que augmenta la resolució de conflictes de consum per la via de la mediació: l'any passat es van fer 1.449 mediacions, un 4,09% més que al 2014. Aquest és, doncs, un dels eixos que l'ACC vol potenciar al llarg del 2016, segons ha reconegut la directora de l'organisme.

Pel que fa als arbitratges, l'ACC va dictar a la demarcació un total de 234 laudes, un 72,1% menys que al 2014. Segons la directora, Montserrat Ribera, aquesta caiguda s'explica perquè ha acabat el procés de tramitació de les reclamacions per les preferents de Catalunya Caixa, que era el que més laudes generava.

Baixen les consultes

Durant 2015, els gironins han fet un total de 8.517 consultes de consum, un 11,19% menys que a l'any anterior. D'aquestes, 1.057 van ser ateses directament per l'ACC; 1.506 pel Consell Comarcal de l'Alt Empordà; 634, pel Consell Comarcal del Baix Empordà; 100 pel Consell Comarcal de la Cerdanya; i 2.395 pel de la Garrotxa. Així mateix, 175 consultes va ser ateses pel Consell Comarcal del Gironès; 975 pel de La Selva; 1.466 pel del Pla de l'Estany; i 209 pel del Ripollès.

59 sancions a la demarcació durant el 2015

Les actuacions d'inspecció i de control de l'agència han derivat en 59 sancions, un 15% més que el 2014. En total, s'han imposat multes per valor de 305.715 euros (un 56% més que l'any anterior) a empreses que no complien la normativa.

Les infraccions que han motivat majors quanties en multes han estat les clàusules i pràctiques abusives (el 49,9% del total), seguides de les pràctiques comercials deslleials (amb el 15,93%), i de les infraccions en matèria de normalització, documentació i condicions de venda i de subministrament o prestació del servei (amb l'11,57%).

Durant el 2015, els gironins van presentar 195 denúncies davant l'ACC per vulneració de drets dels consumidors, un 19,75% menys que a 2014. Pel que fa a l'actuació inspectora, l'agència va fer 1.773 actuacions a la demarcació, xifra que representa el 9,83% del total d'inspeccions fetes a Catalunya durant l'any passat.

Articles controlats i/o retirats del mercat

A nivell de Catalunya, l'ACC va registrar 2.952 productes per alertes d'incompliment d'alguna normativa o perquè eren potencialment perillosos o presentaven riscos per a la seguretat. Per tipologia de productes, el 23,56% de les alertes han estat per joguines, seguit del 19,41% per vehicles i motocicletes; el 16,04% material elèctric i lluminàries; el 14,65% roba i calçat; el 7,92% equips de protecció individual; el 6,53% mobiliari i articles de decoració; el 6,34% alertes d'electrodomèstics; i el 1,98% articles de puericultura.

En total, es van retirar 30.647 articles del mercat. Destaquen els ambientadors d'automòbil i altres productes de neteja (un 33,1% del total) o les pilotes i altres joguines (27%). La majoria dels productes són procedents del mercat asiàtic.