Aquest dissabte, 9 d'abril, s'ha presentat l'acord de col·laboració entre el Departament de Cultura, a través del Museu d'Arqueologia de Catalunya, integrat en l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i el Consorci del Castell de Sant Ferran de Figueres, per a la dinamització de la recerca i la divulgació científica de la fortalesa, el monument més gran de Catalunya. Han presidit l'acte el director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Jusèp Boya; el president del Consorci, Carlos Díaz Capmany, i el director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Josep Manuel Rueda.

Lacord regula la col·laboració de les dues institucions en la realització de treballs de recerca històrica i arqueològica, de conservació i restauració, i de transferència del coneixement potenciant el Castell com a espai per a la realització d'esdeveniments científics i de divulgació.

En concret, estan previstes a l'acord les següents accions: Assessorament en tasques d'identificació i classificació de materials arqueològics, especialment ceràmica i vidre; realització de tasques de conservació de material arqueològic en el dipòsit temporal que existeix actualment; definició de les accions imprescindibles per tal que el Consorci pugui sol·licitar l'establiment d'un dipòsit definitiu d'emmagatzematge del material arqueològic que ha sortit de les intervencions realitzades en el monument; determinació de les zones que, pel seu interès, puguin ser objecte d´intervencions arqueològiques, especialment en el glacis de la fortalesa.

La funció bàsica de salvaguarda i difusió del patrimoni arqueològic del Museu d'Arqueologia de Catalunya requereix de l'establiment d'acords de col·laboració específics amb d'altres centres i equipaments patrimonials, quan desenvolupen temàtiques singulars tractades amb més detall del que pot fer el mateix museu nacional. Els acords establerts permeten un millor posicionament del museu nacional, que complementa temàtiques que no tracta específicament, i també del centre amb què col·labora, que pot disposar del suport d'un equipament d'abast nacional.

El Castell de Sant Ferran

Per les seves enormes dimensions, per les sofisticades tècniques constructives dins l'enginyeria militar de l'època, i pel seu excel·lent estat de conservació, la visita al Castell de Sant Ferran constitueix una experiència magnífica. El Castell, que tenia una capacitat per a 6.000 homes, és un element patrimonial de primer ordre, el monument de majors dimensions de Catalunya i la fortalesa més gran del segle XVIII amb baluards d'Europa.

Propietat del Ministeri de Defensa, la fortalesa està gestionada pel Consorci del Castell de Sant Ferran que està format pel mateix Ministeri, l'Ajuntament de Figueres i la Generalitat de Catalunya. El Castell es va obrir regularment al públic el mes de juliol de 1997, amb un servei de visites guiades que mostren les característiques de la fortalesa.

El tractament del patrimoni defensiu en època moderna té en el Castell de Sant Ferran un dels elements més singulars a Europa. Situat sobre un turó, al final de la Pujada del Castell, és una fortificació militar de grans dimensions construïda al segle XVIII, sota les ordres de diversos enginyers militars, entre els quals destaquen Pedro M. Cermeño i Joan M. Cermeño. Ocupa una superfície de més de 32.000 metres quadrats dins d'un perímetre de 3.120 metres, defensat per sis baluards. Un dels aspectes més rellevants i curiosos de la construccions són les cisternes situades sota el pati d´armes on hi caben 10 milions de litres d'aigua.