La comunitat gitana de Figueres ha advertit aquest divendres l´Ajuntament que la solució als conflictes que hi ha en determinats barris no passa pel seu "extermini". "No es tracta d´arrencar els barris que no valen. Cal diàleg, asseure´ns a parlar i diagnosticar plegats el problema", ha asseverat Jose Castellón, ´Joselin´, un dels deu membres del consell de savis de Sant Joan, el primer creat a Catalunya. És un comitè que integra les principals famílies gitanes. Fa d´intermediari amb les administracions i els cossos policials a l´hora de resoldre conflictes de convivència, com el tiroteig sense ferits de fa una setmana. En declaracions a l´ACN, Joselin ha criticat l´alcaldessa del municipi, Marta Felip, per vincular Sant Joan amb la delinqüència.

El barri de Sant Joan s´ha omplert aquest divendres de música i ball en una graellada popular per commemorar el dia internacional del poble gitano, que se celebra des de l´any 1971 per reconèixer la seva història, llengua i cultura. També pretén recordar l´èxode i els atacs racistes viscuts per aquesta comunitat. Els actes festius s´allargaran durant el cap de setmana a l´Alt Empordà. Diumenge hi haurà una visita multitudinària al Museu del Joguet de Catalunya.

A l´oest de Figueres hi ha diversos barris gitanos. El més emblemàtic és el de Sant Joan, el primer a Catalunya en crear un consell de savis, que integra representants de cadascuna de les famílies que han viscut tradicionalment en aquest indret. En total, són deu persones, s´encarreguen de resoldre els conflictes de convivència que sorgeixen i fan de mitjancers amb les administracions públiques i els cossos policials. El comitè pretén "modernitzar" l´antic sistema del patriarcat. El Jose Castellon, conegut com a Joselin, és pastor evangèlic i un dels membres d´aquesta taula.

El consell de savis té un paper clau en la resolució i esclariment d´incidents com el que fa una setmana va sacsejar el barri. Un tiroteig, que no va causar ferits, va desfermar un intens dispositiu policial, amb controls de vehicles i interrogatoris a testimonis, a més de volada mediàtica. Arran del succés, els grups municipals, amb l´alcaldessa Marta Felip al capdavant, van donar la veu d´alarma i van reclamar solucions al Govern. Al ple d´aquest dijous es va llegir una declaració institucional per requerir "fermesa" en la inversió urbanística, educativa i cultural, així com en polítiques socials i en matèria de seguretat.

Joselin assegura que la normalitat ha tornat al barri i treu ferro al succés, que va ser "aïllat" i, en cap cas, apunta, s'ha d'emmarcar en una situació de conflictivitat permanent entre els veïns. En aquest sentit, ha reprovat que Felip vinculés Sant Joan amb el cultiu i el tràfic de drogues. "Ho neguem rotundament i lamentem que es digui que aquí només venem droga i fem tirotejos", ha expressat. Creu que els governants municipals aprofiten incidents d´aquesta mena per desmantellar el barri i dispersar els gitanos de la ciutat. "Esperen que surti la llebre per poder arrencar-lo [...]. La solució no ve amb l´extermini, sinó amb el diàleg", ha afegit tot recordant que fa dècades que estan instal·lats a Figueres.

Així mateix, ha demanat a la batlle figuerenca i la resta de grups municipals forces consistorials que no contribueixin a desfermar la discriminació contra la seva ètnia. "No volem que s´inciti a la xenofòbia gitana i al racisme, no ens agrada anar a un centre comercial i que la gent s´aparti de nosaltres pel simple fet de ser el que som", ha il·lustrat. Joselin, que es dedica a la venda ambulant, explica que lluiten per acabar amb l´absentisme escolar. Un parell de veïns interrompen la conversa per queixar-se de la falta de parcs infantils. "Hem d´anar dos quilòmetres enllà perquè els nens puguin jugar", diu un d´ells.

Per pal·liar la degradació de la zona, Joselin apel·la a la implementació de mesures d´ampli abast i defuig accions de cara a la galeria. "No n´hi ha prou amb pintar una façana bonica o posar un pas de zebra als vianants", alerta. El barri ha estat objecte els darrers temps de dispositius contra el frau elèctric i ha vist com algunes cases del carrer Doctor Fleming -propietat de l´Incasòl- eren enderrocades. "Ens sentim menystinguts i arraconats perquè no se´ns consulta el que se´ns hauria de consultar. De vegades es fan reunions que desconeixem. Volem veure com es cuina l´olla abans que ens serveixen el plat dient-nos: ´te l´has de menjar´. Se´ns ha donat autoritat per prendre decisions al barri", ha reblat.

Durant la gravació de l´entrevista, desenes de persones escolten amb un silenci sepulcral les paraules del pastor evangèlic. De fons, la mainada balla cançons de Rosario. Joselin defensa que els millors músics són d´origen gitano. "Ser gitano és una cosa molt maca. S´hi ha de néixer, no es fa, és com un cavall de pura sang", reivindica. I posa com a exemple els valors de la comunitat. "No som com altres, que deixen els avis en centres fins que es morin. Nosaltres tenim un respecte profund cap als més grans. Seria molt bo que la gent de fora copiés alguns dels nostres valors", conclou.