Els dos regidors del PP trenquen el pacte a l'Ajuntament de Castelló d’Empúries i deixen l'equip de govern en minoria, amb quatre representants de CiU al capdavant, dos edils de Plataforma Cívica i un d'UDEM. Les divergències sobre el projecte de creació de l’ens municipal de turisme, que era una promesa electoral del PP, haurien estat “la gota que ha fet vessar el got”, segons els populars, que diuen haver-se sentit “menystinguts” al llarg d’aquests deu mesos. Acusen l’equip de govern de CiU, que encapçala el consistori, de “manca de diàleg” i de buscar-los les pessigolles amb la presentació de mocions de caire independentista. Per la seva part, ERC -que va guanyar el 24-M, amb sis regidors- avisa que no es quedarà de “braços creuats” i farà el possible per garantir el ple funcionament municipal.

A les eleccions municipals del maig, Esquerra va quedar primera força amb sis regidors. Va tractar de governar amb el suport de l’edil aconseguit per Entesa, però un pacte a quatre entre CiU, el PP, PCDR i UDEM a última hora va desbancar Salvi Güell de l’alcaldia. El cap de llista de CiU, Xavier Sanllehí, va renunciar a la seva acta de regidor, i Assumpció Brossa, dos a la llista, va ser nomenada alcaldessa.

Fonts de la formació republicana consideren “curiós” que aquells que criticaven un executiu municipal d’ERC en minoria ara es trobin, precisament, en aquesta situació. Diuen que es mantindran a l’”espera” de la posició que adoptin els set regidors que encara segueixen al capdavant de l’Ajuntament. Es tracta dels quatre de CiU, els dos de Plataforma Cívica (PCDR) i el d’Unitat i Defensa d’Empuriabrava (UDEM). “No ens quedarem de braços creuats, ens preocupen les setmanes que portem d’aturada de la gestió municipal i veurem com es pot fer perquè el municipi no en surti malparat”. Aquesta és la posició dels republicans, que emplacen Entesa també a pronunciar-se.

Crítiques del PP

Des del Partit Popular, asseguren que els punts d’acord que van motivar el pacte postelectoral amb CiU no s’han vist acomplerts. Es queixen sobretot de l’enfoc atorgat al projecte de creació de l’ens municipal de turisme, del qual el PP en va fer bandera al llarg de la campanya. Creuen que CiU no el sent com a propi i ha fet poc per a tirar-lo endavant.

La gota que ha fet vessar el got, segons els populars, ha estat la retribució assignada a la persona encarregada de l’ens turístic, una treballadora municipal. Es va aprovar incrementar-li el sou en 450 euros mensuals. Els membres de l'equip de govern, segons les fonts del PP, van optar després per retirar-li aquest complement salarial, fet que va motivar una junta de govern. Finalment, l’empleada pública va dimitir del càrrec.

El PP acusa els edils de la federació nacionalista de ser “deixebles” de l’exalcalde Xavier Sanllehí. Atribueixen la seva sortida del govern a les discrepàncies sobre les maneres de treballar. “Al Partit Popular venim de l’empresa privada i estem acostumats a l’eficàcia”, asseguren. A més, ressalten que han hagut d’aguantar “estoicament” la votació de diverses mocions d’índole independentista proposades per CiU.