L'equip de govern de Castelló d'Empúries es redueix a set regidors -quatre de CiU, dos de PCDR i un d’UDEM- després que els dos edils del PP hagin estat cessats per “desavinences” continuades i “pèrdua de confiança”, en paraules de l’alcaldessa, Assumpció Brossa. En roda de premsa a la sala de plens de l’Ajuntament, la batlle ha expressat la seva determinació a governar en minoria perquè “tot segueixi igual” al municipi. S’obriran, però, a negociar amb altres partits per arribar a acords “puntuals”. ERC es reunirà aquest dimarts a la tarda per analitzar la situació, mentre que el regidor d’Entesa insta els republicans a “moure fitxa”. En cas que algun grup volgués presentar una moció de censura, es requereix una majoria absoluta perquè prosperi.

Les relacions entre el CiU, PCDR i UDEM amb el PP no han estat fàcils els darrers deu mesos a Castelló d’Empúries. Després de diversos intents frustrats de reconduir les desavinences entre els diferents socis de govern, l’alcaldessa ha decidit aquest dimarts expulsar de l’executiu els dos regidors del PP, que creu que han pres decisions “unilaterals” des de les respectives carteres assignades.

Motiu de la crisi de govern

El detonant de la crisi ha estat la retirada d’un complement salarial a la cap de Promoció Econòmica i Turística de la localitat. El PP creia que s’havia de mantenir aquest augment retributiu, mentre que CiU va optar per fer-se enrere en la pujada salarial, ja contemplada als pressupostos municipals.

La batlle confia a reprendre la normalitat a l’Ajuntament ben aviat i s’ha mostrat decidida a governar en minoria, al costat de PCDR i UDEM. En aquest sentit, ha tret ferro a les crítiques de l’oposició, que posa de manifest que l’actual equip de govern va conformar-se, precisament, per desbancar un govern en minoria d’ERC i Entesa, que sumaven set regidors.

"Som una pinya"

El regidor d’UDEM, responsable de l’àrea de Medi Ambient, Xavi Martínez, ha assegurat que ell mateix, els edils de la federació nacionalista i els de Plataforma Cívica han estat, des de l’inici del mandat, “una pinya”. “Entre nosaltres no hi ha cap problema”, ha emfatitzat.

Negociacions amb altres partits

L’equip de govern ha anunciat la seva predisposició a negociar amb altres formacions amb l’objectiu de tancar acords puntuals. El socialista Jaume Moret ha dit que restarà atent als moviments que facin des del consistori. Per la seva part, l’edil d’Entesa, Óscar Sánchez, ha emplaçat ERC, líder de l'oposició, a “moure fitxa”.

Els republicans repliquen que és, precisament, el govern qui ha de portar la iniciativa. “Actuarem en funció dels esdeveniments que vagin venint”, ha afirmat Ramon Peris, president de l’associació local d’Esquerra, a qui no han acabat de satisfer les explicacions de l’alcaldessa sobre la sortida del govern del PP.