04 de abril de 2016
04.04.2016
Figueres

Lacaba reclama un jutjat de vigilāncia penitenciāria i un de mixt a Figueres

Les demandes contra els bancs i els assumptes de família colˇlapsen els jutjats de Girona amb 7.500 casos

04.04.2016 | 17:45
El president de l´Audičncia de Girona, Fernando Lacaba

Les demandes contra els bancs, sobretot per clàusules abusives, i els assumptes de família (separacions, divorcis i incapacitats) han col·lapsat els jutjats de Girona. Durant l'any passat, els sis que porten aquests assumptes –entre els quals, hi ha l'especialitzat en família- van rebre 7.488 casos i, en acabar el 2015, en tenien quasi 3.000 pendents de resoldre. El president de l'Audiència, Fernando Lacaba, assegura que la situació és "preocupant" i reclama que es creï un jutjat nou a Girona que permeti esponjar la sobrecàrrega. També en vol dos més a Figueres, un dels quals seria exclusiu de vigilància penitenciària (per l'increment d'assumptes per la proximitat amb la presó del Puig de les Basses). A la demarcació, una altra problemàtica que s'arrossega són les sentències penals pendents d'executar. Al 2015, n'hi havia 8.052 al conjunt del territori.

El constant degoteig d'assumptes que entren als jutjats de primera instància de Girona ha acabat col·lapsant-los. Només durant el 2015, els sis que hi ha a la ciutat van rebre 7.488 casos. En global, d'un any per l'altre, la xifra ha anat a la baixa (són un 19% menys) però si es mira la situació en detall, el cert és que aquesta és una problemàtica que s'agreuja a mesura que passa el temps.

D'entrada, pels assumptes pendents que s'arrosseguen (a finals de l'any passat, els sis jutjats en sumaven 2.963 sense resoldre). Però també perquè, al costat de les sentències, els seus titulars també han de dictar mesures cautelars mentre duren els processos (i això suposa afegir encara més feina).

La situació, sobretot, com concreta Lacaba, és "especialment greu" en el cas del número 6. Aquest jutjat de primera instància porta exclusivament assumptes de família (com ara separacions i divorcis) i també s'encarrega de les incapacitats. Aquí, la saturació hi és evident. Només durant l'any passat, ell sol va rebre 2.543 casos, dels quals 766 encara estaven pendents de resoldre's al tancament del 2015.

"La situació és preocupant, perquè suposa que es trigui entre vuit i nou mesos abans de resoldre les demandes", concreta Lacaba. "I s'ha de tenir en compte, també, que en el cas de les incapacitats, el jutge s'ha de desplaçar per fer visites a hospitals, geriàtrics o centres on els qui la sol·liciten s'hi troben ingressats", precisa el president de l'Audiència.

Per atacar la situació, Lacaba reclama que es creï un nou jutjat de primera instància a Girona. Aquest setè jutjat assumiria càrrega del de família (en un 50%) i també permetria esponjar la sobrecàrrega d'assumptes que acumulen els altres sis. "Sobretot, aquí estem parlant de demandes contra bancs per clàusules abusives o processos hipotecaris, que és el que entra més en aquests moments", concreta el president.

Dos més a Figueres

Al costat d'un nou jutjat a Girona, Fernando Lacaba també vol que se'n creïn dos més. Però en aquest cas, a Figueres. El primer seria mixt, i permetria rebaixar càrrega de feina als vuit existents. L'altre seria exclusiu de vigilància penitenciària, arran de l'increment d'assumptes per la proximitat amb la presó del Puig de les Basses.

"Entre aquest centre penitenciari i el de règim obert a Girona ja sumem més d'un miler de reclusos; per tant, és necessari crear un jutjat especialitzat que estigui a prop de la presó", indica Lacaba. "Cal anar a visitar els interns i atendre les seves famílies, i no és lògic que els casos s'hagin de tractar a Barcelona", indica el president, que precisa que el Departament de Justícia veu amb bons ulls la creació d'aquest jutjat a Figueres.

Més de 8.000 sentències sense executar

La memòria judicial del 2015 també posa de relleu una altra problemàtica endèmica al territori: l'elevada xifra de sentències penals pendents d'executar. És a dir, aquells casos en què ja s'ha dictat sentència, però on encara no s'ha activat el procediment perquè el condemnat la compleixi.

A les comarques gironines, els diferents jutjats i les dues seccions penals de l'Audiència sumen 8.052 executòries pendents. Sobretot, el gruix es concentra entre Girona (4.039) i Figueres (2.856), però també destaquen les que s'acumulen a Blanes (309) o Santa Coloma de Farners (151).

Fernando Lacaba explica que durant el 2015 els jutjats de Girona ciutat ja han comptat amb un jutge de reforç per reduir l'elevada xifra d'executòries pendents. I confia que aquesta mesura es pugui allargar també durant el 2016, perquè com més temps passi, més difícil pot ser que el condemnat compleixi la pena. "Si jutgem i després no executem la sentència, aquesta pot quedar-se en paper mullat; quan més s'allarga l'executòria, més risc correm que la pena prescrigui o que no trobem l'acusat", indica.

Nou edifici judicial a Santa Coloma

Per últim, la memòria també recull dues valoracions més. La primera, que tot i que els assumptes civils augmentin d'un any per l'altre, això no passa en el cas dels penals i dels contenciosos (aquí, els casos segueixen una tendència a la baixa). La segona valoració no fa referència a dades, sinó a equipaments. Aquí, es reclama "un nou edifici judicial a Santa Coloma de Farners, ja que les actuals dependències estan bastant en precari i separades en dues seus".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaįos recomanats: Premis cinema