El president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, ha reclamat endurir la llei contra els conductors temeraris perquè "aquests delictes estan quasi despenalitzats". Lacaba assegura que, en molts casos, les responsabilitats penals no s'ajusten a la inseguretat viària que causen aquests infractors quan es posen al volant. El president de l'Audiència lamenta que conductes "evidents" de risc, com conduir amb el carnet retirat, anar borratxo o haver pres drogues s'acabin saldant sense presó (i que els detinguts surtin de les sales de vistes amb una multa sota el braç o bé que se'ls commuti la pena per un tractament de desintoxicació). Arran dels accidents mortals a Fornells de la Selva, on va morir una jove de 25 anys, i del d'aquest passat cap de setmana a Pont de Molins, amb set víctimes mortals, Lacaba creu que el pes de la llei ha de ser "més contundent" damunt els conductors temeraris.

Fernando Lacaba recorda que la justícia no és l'únic agent que ha d'intervenir a l'hora de frenar casos com els de Fornells de la Selva o el d'aquest cap de setmana a l'N-II. Però també admet que, davant dels conductors que reincideixen al volant, la llei és encara massa laxa.

Per al president de l'Audiència de Girona, els delictes contra la seguretat del trànsit, que moltes vegades són la causa d'accidents mortals, "estan quasi despenalitzats". Per això, Lacaba reclama que s'endureixi la llei contra els infractors que els cometen. I que posar-se al volant amb el permís retirat, conduir després d'haver begut en excés o prendre drogues abans d'agafar el cotxe suposi, gairebé de manera automàtica, entrar a presó.

"Quina resposta penal estem donant a aquests infractors? Gairebé nul·la", lamenta el president de l'Audiència de Girona. Lacaba recorda que, en molts casos, els conductors surten de les sales de vistes amb una multa o bé se'ls commuta la pena de presó per tractaments de desintoxicació. "Per tant, això contribueix a què hi hagi persones que, per exemple, tot i tenir el permís retirat, decideixin continuar conduint; com que la resposta penal és tan minsa els surt a compte", critica.

Endurir les penes

Per això, el president de l'Audiència de Girona es mostra obertament a favor d'endurir les penes contra els conductors temeraris. En especial, davant d'aquells que reincideixen, i que acaben provocant accidents mortals. "La resposta penal ha de ser més contundent i adequada al dany causat", subratlla Fernando Lacaba.

I com a exemple d'aquest enduriment, el president es remet als casos en què no només la policia podria immobilitzar els vehicles, sinó fins i tot, comissar-los. "Moltes vegades, davant una alcoholèmia o un consum de drogues, es creu que aquesta mesura és massa costosa; doncs en aquells casos que siguin greus, potser es podria replantejar la situació", indica el president de l'Audiència de Girona.

"La llei contempla generalitats, i cada cas és un món diferent; però jo crec que, en aquells supòsits més greus, la resposta penal hauria de ser més contundent i proporcionada al dany causat", afegeix Fernando Lacaba. I precisa: "No és el mateix un ferit que un mort, o atropellar diversos vianants que caminaven per la vorera perquè aquell conductor va borratxo".

Revisar com es renova el carnet

Al costat de la resposta judicial, a l'hora d'evitar accidents, Fernando Lacaba també recorda que cal analitzar l'estat d'algunes carreteres i demana més revisions. I aquí, interpel·la directament la Direcció General de Trànsit (DGT). "Potser convindria introduir canvis, per exemple a l'hora de renovar el permís; que en comptes de ser un tràmit, s'acompanyés d'una revisió de la teoria i del reglament", conclou el president de l'Audiència de Girona.