El titular del Departament de Justícia, Carles Mundó, garanteix a Figueres que l'edifici de l'antiga presó no es vendrà i que, fins i tot, mediarà amb la direcció general de Patrimoni per tal de permetre que a l'espai sigui un equipament per a la ciutat. Mundó va fer ahir aquestes declaracions a Ràdio Girona i l'alcaldessa, Marta Felip, afirma que fa mesos que estan en converses i que ja tenen un esborrany de nou conveni amb el Departament d'Ensenyament per a garantir aquests usos i aconseguir que s'hi faci l'escola Carme Guasch, en barracons. A la pràctica, no hi haurà una cessió en propietat a l'Ajuntament tal com s'havia plantejat en un primer moment ni tampoc Patrimoni se la vendria a tercers. L'edifici continuaria en mans de la Generalitat, que hi permetria usos per a Figueres.

El proper mes de juny farà just dos anys que el centre es va tancar pel trasllat de presos al Puig de les Basses. Aleshores, es va aprovar un protocol amb Justícia a través dels qual en un termini de dos anys esdesafectarien els usos penitenciaris de l'equipament i es decidiria què s'hi volia fer. Segons Felip, però, fa cosa d'un any Patrimoni els va fer saber la seva intenció de vendre-s'ho. «Nosaltres sempre hem cregut que havia de tornar a la ciutat i tenir els usos educatius i socials que preveiem donar-li», afirma. Per això, es van iniciar converses tant amb Justícia com amb Ensenyament per intentar desencallar la situació. I és que l'Ajuntament preveu que es faci un edifici de nova planta en part dels terrenys de la presó utilitzant algunes instal·lacions de l'edifici com a espais per a l'escola així com donar-li altres usos com ara un hotel d'entitats, entre d'altres.

Ahir en declaracions a l'emissora, Mundó, va dir que l'únic interès que Justícia tenia en aquest edifici eren els usos penitenciaris i que ara això ja estava cobert. Per això, va dir, Figueres té via lliure per reconvertir l'espai en un equipament de ciutat. En aquest sentit, Felip diu que al proper ple hi passarà deixar sense efecte el protocol aprovat al 2014 perquè ja s'està treballant en el nou conveni amb Ensenyament. «Agraeixo al conseller les seves paraules. Ara ja només ens falta aconseguir del Govern un calendarització de la nova escola», afirma Felip.