“Apropar l'administració al ciutadà per tal que aquesta sigui més oberta, propera i eficaç”. Amb aquesta frase la portaveu del grup municipal d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Figueres, Agnès Lladó, resumeix l'objectiu i l'esperit del nou projecte de delimitació de la ciutat en districtes elaborat per ERC. El document s'ha presentat aquest dimecres al vespre en una audiència pública al Centre Cívic Creu de la Mà a la qual hi han assistit representants d'associacions de veïns, entitats i regidors del consistori figuerenc, segons informa el grup municipal.

La nova proposta s'ha adaptat a l'actual realitat socioeconòmica de Figueres i, per aquest motiu, s'augmenta el nombre de districtes de 5 a 8 que, concretament, són els següents: Culubret-Parc Bosc, Eixample-Horta Capallera-Cendrassos, Centre-Casc Antic, Muntaner-Estació, Creu de la Mà-Rally Sud, Oivar Gran-Poble Nou, Marca de l'Ham.Est i Vilatenim.

Aquesta nova divisió, a partir de la suma de seccions censals, s'ha dut a terme també tenint en compte elements com la demografia, les escoles i les infraestructures. Lladó ha deixat clar que el document “és només un punt de partida perquè, a partir d'aquí, el millorem entre tots els agents de la ciutat”. La portaveu republicana afegeix que “els vuit districtes han de ser el pal de paller de la relació entre el consistori i la població, el punt de trobada on es discuteixin les decisions que afecten a aquell sector de la ciutat”.

Consells de Districte

Per tal de donar veu a la ciutadania, la proposta d'ERC Figueres estableix que l'òrgan de govern per vehicular aquesta nova delimitació de la ciutat sigui el Consell de Districte. Aquest funciona bidireccionalment i fa de pont entre l'administració i els figuerencs.

Cada Consell de Districte té assignat un regidor de govern que n'exerceix la presidència. També en formen part un vicepresident que surt de les entitats i veïns escollit pel propi Consell, representants de tots els grups polítics amb representació al consistori, així com les entitats i les associacions de la zona. L'objectiu del Consell és donar veu a tots els actius del barri per poder actuar en les necessitats i realitats socials de cada districte.

Després de la presentació en Audiència Pública de la proposta d'ERC Figueres sobre la nova delimitació de la ciutat en districtes, durant les properes setmanes està previst organitzar més trobades per tal de compartir el projecte i recollir tots els suggeriments que es facin. L'objectiu passa per aconseguir el màxim consens possible i que el plenari municipal l'aprovi.