Una barca de pescadors de l´Escala s´ha endinsat aquest dimecres a la costa de la badia de Roses per cobrir 1.000 metres de cap amb branques de llentiscle, pi i galzeran amb l´objectiu d´afavorir la reproducció de sèpies i calamars. Biòlegs del Parc Natural Montgrí Illes Medes Baix Ter han conclòs que aquests matolls són els preferits dels cefalòpodes per amarrir-hi els seus ous. En paral·lel, a mitjans d´abril es llençaran al mar diverses gàbies de material sostenible que funcionen com a incubadores dels centenars d´ous que els pescadors recullen setmanalment a les seves xarxes. Amb aquesta iniciativa pionera a Europa, l'anomenat 'Projecte Sèpia', confien recuperar desenes de milers d´aquestes espècies marines. L´Estartit també aplicarà el sistema, i Roses estudia fer-ho properament.

La contaminació, el canvi climàtic i la sobrepesca estan provocant una davallada progressiva de sèpies, calamars i pops a les aigües de la Mediterrània, sobretot a la badia de Roses, una zona tradicionalment rica en cefalòpodes. Per revertir aquest fenomen, biòlegs, pescadors, responsables públics i empresaris s´han aliat en el marc del Projecte Sèpia, impulsat per l´Ajuntament de l´Escala i la Confraria de Pescadors del municipi.

Tal com explica el tècnic de pesca Isaac Moya, vinculat a la iniciativa, antigament, els rius abocaven grans quantitats de vegetals terrestres a la superfície marina, i és allà on les sèpies i els calamars amarraven els seus ous. Un estudi científic recent del Parc Natural Montgrí Illes Medes Baix Ter ha confirmat que a les sèpies els agrada l´olor i estructura de les branques de llentiscle i que els calamars senten predilecció pel pi. Sabent això, s´ha decidit abocar branques d´aquests dos arbres al llarg d´un quilòmetre de la costa de l´Escala, a uns 5 metres de superfície del mar.

Aquest procés ja s´havia dut a terme l´any 2010 a l´Estartit. Ara s´ha decidit reprendre l´acció incorporant-hi nous elements. També es llençaran al mar alguns neumàtics de forma controlada perquè serveixin com a cau per als pops amb l´objectiu d´afavorir-ne la seva reproducció. A més, però, a mitjans d´abril es col·locaran diverses incubadores a banda i banda de les branques ja introduïdes per tal de retornar en òptimes condicions els ous de sèpies i calamars que els pescadors troben enganxats a les seves xarxes.

El biòleg Boris Weitzmann explica que, "amb bona intenció", els pescadors tiraven al mar aquests ous, però que l´erosió i l´acció dels depredadors marins acabaven amb ells. Per això, ara recol·lecten els ous trobats fora del mar per introduir-los després en les gàbies rectangulars fetes per la companyia catalana Rycsa. Es tracta de l'element pioner del projecte. Són uns vivers negres biodegradables i respectuosos amb l´entorn, que disposen d´uns forats per on els juvenils de sèpies i calamars podran escapar. A més, el material amb què s´han fabricat repèl l´aparició d´algues.

Weitzmann defensa que, amb aquest projecte, busquen "un canvi de mentalitat" per "retornar al mar el que és del mar per poder rebre també del mar". Els beneficis seran mediambientals però també monetaris perquè es donarà "una empenta" a l´economia local, sustentada en bona mesura en la pesca, segons reivindica el regidor de Medi Ambient de l´Escala, Àngel Rodríguez. Calculen que es podran recuperar "desenes de milers" de sèpies. Entre juny i juliol eclosionaran els ous i cap al setembre hi haurà els nous exemplars de cefalòpodes.

El projecte, fruit de la col·laboració entre ll´Ajuntament de l´Escala, la Confraria de Pescadors, l´Hostal Empúries, Orca Diving, el Club Nàutic l´Escala, Quercus sapiens, Rycsa, Tònic i l´ICM-CSIC, començarà a aplicar-se la setmana vinent a l´Estartit, i Roses també estudia fer-ho en un futur.