Isona Passola, productora, guionista i directora de cinema, ha estat l'encarregada de llegir el manifest de protesta contra la tala de plataners que proposa l'Ajuntament de Cadaqués, en una concentració que ha reunit aquest dissabte, 26 de març, pels volts de 250 veïns i veïnes contraris a la decisió municipal. La periodista, escriptora i política Pilar Rahola ha estat la veu que ha tancat la manifestació.

Des que l'alcalde, Josep Lloret, va anunciar que cal tallar alguns dels plàtans centenaris de l'avinguda Caritat Serinyana, a l'entrada del poble, perquè s'ha constatat que una part estan malalts, el veïnat de Cadaqués s'ha dividit entre partidaris i detractors. L'exalcalde, Joan Figueras, va donar la cara pels defensors dels arbres i amb un grup de veïns van tirar endavant una recollida de firmes a Internet, al portal www.change.org. En l'últim recompte, en sumen 3.350 (entre les que s'han recollit online i les que s'han estampat sobre paper).

El manifest 'Un arbre mort, dinou de tallats', que ha llegit Isona Passola en la manifestació, exposa: "No estem fent bàndols, els d'un partit contra un altre, els que penseu així contra els que penseu aixà, estem defensant un patrimoni comú molt més important del que sembla que ens fa diferents i millors."

En el text, es titlla de "grotesca" la decisió municipal: "Entenem que aquesta decisió que s'ha pres és perquè hi ha quatre o cinc arbres morts, les branques dels quals s'han de tallar perquè representen un perill i en això tothom hi pot estar d'acord, però per què se'n volen tallar dinou dels trenta-tres que hi ha. És grotesc."

El grup de veïns i veïnes que defensen els arbres demanen a l'Ajuntament de Cadaqués que només els plataners morts siguin substituïts per arbres nous de la mateixa espècie, i que els que estan malalts, "encara que siguin vells i un dia o un altre hagin de morir", es facin guarir per especialistes i que no es tallin.