La nova plataforma Alto al Foc a l´Albera, creada per veïns d´Espolla i Sant Climent Sescebes, reclama el tancament del cap de tir de la base militar Álvarez de Castro. Assenyalen que en aquest espai es porten a terme proves amb artilleria i armes llargues, uns entrenaments que posen en perill la integritat física de les persones que viuen al 100, 200 i 500 metres al voltant d´aquest camp, on han caigut projectils. Al mateix temps, critiquen que les maniobres militars fan malbé les restes megalítiques que hi ha en aquest entorn i destrueixen el gran patrimoni natural de la zona. Per això, demanen que es tanqui el camp de tir i que els militars aprofitin els terrenys per fer-hi altres tipus de pràctiques que no siguin perilloses. Aquest dissabte la plataforma ha portat a terme el seu primera acte públic que ha aplegat més de 50 persones a Espolla i que ha comptat amb el suport del batlle d'aquesta localitat i de l´alcaldessa de Sant Climent Sescebes. Els alcaldes han explicat que han traslladat una sèrie de preguntes al Congrés dels Diputats per conèixer en profunditat la normativa d´aquesta mena de camps de tir.

Més de 50 persones s´han reunit aquest dissabte al vespres a la sala La Fraternal d´Espolla en el primer acte oficial de la nova plataforma ciutadana Alto al foc a l´Albera que va néixer el passat novembre després que caiguessin 13 projectils a tocar d´un mas dels Vilars d´Espolla mentre la seva propietària era al jardí de la casa.

L´associació respon al sentiment que durant anys han anat acumulant els veïns d´aquesta zona que han vist com en diverses ocasions - sobretot en tres casos concrets el 2008, 2013 i 2015- durant les seves maniobres de prova els militars han deixat anar artilleria i artefactes molt a prop de nuclis habitats, fora dels límits del camp de tir. Per això, cada cop són "més sensibles" i "estan farts" d´aquesta mena de pràctiques i les molèsties que comporten. A més, subratllen que últimament han notat un augment de les proves amb tirs i explosions a qualsevol hora del dia. "El nostre objectiu és que es tanqui el camp de tir, que no s´hi pugui deixar anar cap més altre projectil, i que els militars utilitzin els terrenys per fer altra mena de pràctiques", ha explicat un dels membres de la plataforma, Pau Graboleda.

D´entrada, la trobada d´aquest dissabte ha estat una presa de contacte amb la població de la zona i per copsar el sentiment o la frustració de la ciutadania. Des de l´associació han detallat que comptaven amb el suport de diverses entitats culturals, ecològiques, populars i locals de diversos municipis de l´Alt Empordà. "Quan més gent col·labori amb nosaltres millor, tenim clar que som molt petitons i sols no ens en sortirem", ha detallat Graboleda. A més, l´acte també ha comptat amb la presència del diputat i senador d´ERC, Jordi Martí.

"Les maniobres estan provocant destrosses"

Durant l´acte, s´ha posat de manifest que a la zona on es pràctica amb armes de foc hi ha restes megalítiques com dòlmens de fa mils d´anys, alguns dels quals són de gran interès cultural. També hi ha barraques del segle XIX i XX i, a part, es tracta d´un paratge natural, en ple Parc de l´Albera, l´entorn del qual es troba dins de la Xarxa Natural 2000. Des de l´associació assenyalen que les pràctiques i les explosions que s´hi porten a terme provoquen incendis forestals que són difícils d´apagar ja que en aquests terrenys no s´hi pot accedir a peu degut als possibles artefactes que no han detonat. Per això, els Bombers de la Generalitat només poden extingir les flames utilitzant mitjans aeris. Paral·lelament, els explosions també afecten negativament l´activitat econòmica i turística de la zona com per exemple el Celler Can Torres, que l´any passat va rebre un premi per la feina que realitzen en l´àmbit de l´enoturisme. La seva propietària, Barbara Magugliani, ha explicat com en diferents ocasions han hagut de córrer per resguardar-se dins de casa després que els militars llancessin diversos artefactes en els seus terrenys. "Ens agradaria potenciar-nos i rebre més gent que busca agroturisme però tenim por perquè no podem estar a la nostra finca tranquils ja que cauen projectils o es disparen tirs a tocar de la masia", ha assenyalat.

En aquest sentit, els contraris al camp de tir han assenyalat que "es malfien" dels diversos compromisos que durant aquests últims anys han pres els responsables de la base militar ja que, en realitat, "no s´han complert". Per primer cop, els alcaldes d´Espolla i Sant Climent Sescebes, s´han posicionat clarament en defensa dels objectius de la nova plataforma i han detallat alguns dels acords que havien extret de les darreres reunions amb els caps de la base militar. Uns acords que no tenen per escrit.

Segons ha comentat el batlle d´Espolla, Carles Lagresa, algunes de les propostes que van plantejar s´han complert mentre que d´altres, com per exemple l´estudi sobre què va passar el novembre del 2015, encara està sense resposta. "Van dir que netejarien d´artefactes i restes les zona de tir i ho han fet i també ara s´han compromès a netejar tot el perímetre del camp de tir", ha comentat. Segons el batlle, els militars assumeixen en part els seus errors. No obstant això, els batlles tenen clar "que alguna cosa ha fallat" amb les incidències que s´han registrat darrerament i, per responsabilitat institucional i de cara a la ciutadania, han decidit fer un pas més i preguntar al Congrés dels Diputats - a través del grup parlamentari d´ERC- sobre quina és la normativa que s´aplica en aquesta mana de camps de tir i si, realment, s´està complint a l´Alt Empordà.

"El que va passar el novembre del 2015 ha tingut molt de ressò i el que notem és que la gent està més sensible", ha detallat l´Olga Carbonell, l´alcaldessa de Sant Climent Sescebes, que també ha assistit a l´acte. "Volem saber la normativa en profunditat, sabem que hi ha un govern en funcions i que potser la cosa anirà lenta però no volem que això quedi oblidat en un racó", ha insistit. En principi, aquesta és la tasca que tenen previst tirar endavant els consistoris a nivell institucional ja que, segons Carbonell, la feina dels alcaldes en aquest cas ha de ser "més de formigueta i de despatxos". "La plataforma té la seva pròpia vida i camina pel seu cantó, nosaltres l´acompanyem i proporcionarem tota la informació que estigui al nostre abast", ha comentat l´alcaldessa.

L´acte d´aquest dissabte ha finalitzat amb un torn de preguntes per part dels assistents que han criticat el soroll i han mostrat la seva preocupació perquè, després d´aquest hivern tan calorós, les maniobres dels militars puguin generar un incendi forestal de grans dimensions, entre d´altres aspectes.